Bivši igrač Chelseaja i bivši brazilski reprezentativac Oscar, prije sedam godina, iznenadio je mnoge potpisavši za kineski klub Shanghai SIPG.

Tada su Kinezi ulagali velike iznose u nogomet, želeći dovesti najbolje igrače na svijetu u svoju državu. Međutim, nakon što su shvatili svoje greške i nemogućnost učenja igre, povukli su se.

Oscar je i dalje u Kini već sedam godina, odlazeći sa 25 godina i sada imajući 32. Svjesno je žrtvovao svoju karijeru u reprezentaciji i kvalitetu igre, igravši s manje kvalitetnim suigračima.

Da li se isplatilo?

Ako ne uzimamo u obzir dva osvojena naslova, moramo priznati da jest jer je Oscar zaradio milione i milione eura.

Prilikom odlaska, potpisao je ugovor od 24 miliona eura godišnje. Neposredno prije nego što je kineska vlada odlučila ograničiti plaće igrača na maksimalnih 3 miliona eura godišnje, Oscar je potpisao novi petogodišnji ugovor. Zakon mu nije mogao ništa jer je potpisao par dana prije nego što je stupio na snagu.

Ukupno gledano, Oscar je do sada zaradio 168 miliona eura samo od plaće, ne računajući sponzorske ugovore i druge prihode.

Financijski gledano, nesumnjivo se isplatilo, jer fudbaler takvih kvaliteta u Europi teško bi zaradio više od 50 miliona eura u sedam godina.