Piše: Senad Kreso

Bosanskohercegovački klubovi tiho i lagano, ali veoma sigurno padaju pod uticaj fudbalskog lobija prije svega iz Hrvatske i Srbije, ili kako mi to kažemo – “poklopili nas”. Tiho, lagano i sigurno preko svojih bh. “sportskih radnika” lobiraju i “obrađuju” klupska rukovodstva i tako proširuju podrušja za usavršavanje i doškolovavanje svojih mladih, talentovanih fudbalera i trenera.

Odluka koju je donio NFS BiH prošle godine, prije početka sezone 2023/24, i koja proglašava igrače sa podrušja bivše Jugoslavije “domaćim” omogućava sve ovo što se dešavalo zadnjih prelaznih rokova i sada ovaj nastupajući u 2024.

Mnogi dobronamjerni bh. sportski radnici i ljubitelji fudbala pitali su se je li odluka opasna po bh. nogomet? Jeste itekako.

Najsvježiji primjer je: “Dinamo dogovorio posudbu 18-godišnjeg Vita Čaića u Velež iz Mostara.” Talentovani 18-godišnji veznjak igrat će u BiH do kraja sezone, a Velež JAMČI Dinamu da će imati ozbiljnu minutažu.

Velež JAMČI, što znači trener ga mora stavljati u ekipu bez obzira što možda ima boljih igrača na klupi, a ponikli u Veležu. I to nije sve: “Kako se saznaje Dinamo radi na tome da Veležu posudi i Luku Vrbančića. Od njega, kao i od Čaića, u Dinamu su velika očekivanja i IDEJA je da i on bude u klubu u kojem će IMATI VELIKU MINUTAŽU.

To što se dešavalo krajem prošle godine u Željezničaru (trener, igrač i ugovor s FS Saudijske Arabije itd..) također svoje prste su upleli “Saudijsko-Hrvatska” lobi.

Zatim neuspješan pokušaj na Širokom sa mladim trenerom iz Hajduka koji je trebao usavršavati svoj trenerski staž u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

U Zrinjskom ne vjeruju svom rođenom treneru koji je naslijedivši uspješnog trenera Rendulića, također bio uspješan osvojivši 12 od mogućih 15 bodova u pet PL utakmica, plus neriješeno protiv Aston Ville.

Naravno, svi bh. premijerligaški klubovi su pod uticajem ovakve vrste lobiranja, što htjeli mi to priznati nije u interesu razvoja bh. mladih talentovanih fudbalera i perspektivnih bh. fudbalskih trenera.

Bh. klubovi postaju bez ijedne prepreke otvoren prostor balkanskih sportski mešetara koji naravno ne razmišljaju o interesu bosanskohercegovačkog fudbala.