Bosanskohercegovački arbitar Irfan Peljto, poznat po svojoj iznimnoj sudijskoj karijeri, sada se ističe kao kandidat za Svjetsko prvenstvo 2026. koje će se održati u Sjevernoj Americi.

Ovaj turnir, koji će biti prvi put održan širom cijelog kontinenta, donosi i rekordan broj od 48 reprezentacija, što zahtijeva povećan broj sudija. Peljto je među odabranima na listi kandidata, a FIFA planira povjeriti mu ključnu ulogu u dijeljenju pravde na ovom veličanstvenom događaju.

Nedavni seminar za sudije u Sevilli predstavio je listu europskih sudija za Mundijal, a Peljto se istaknuo među uglednim imenima. Unatoč tome, lista još nije konačna, a moguće je dodavanje sudija iz Engleske, uključujući Anthony Taylorja, Michaela Olivera i Paula Tierneyja.

Ipak, FIFA ima izuzetno visoko mišljenje o Peljti i očekuje se da će mu povjeriti važnu ulogu na najprestižnijem sportskom natjecanju na svijetu.

Osim toga, Peljto se ističe i među sudijama za Euro, što dodatno potvrđuje njegovu iznimnu reputaciju u svijetu nogometa.