Fudbaleri Athletic Bilbaa i Barcelone odigrali su utakmicu bez golova u derbiju 27. kola španske Primere na San Mamesu. Barcelona je propustila priliku da se popne na drugo mjesto, budući da je Girona već ranije danas poražena od Mallorce.

Utakmica je bila obilježena žestokom borbom, ali je nedostajalo pravih uzbuđenja pred golovima oba tima. U prvom poluvremenu Barcelona je suočena s gubitkom dvojice ključnih igrača zbog povreda – Frenki de Jong i Pedri su morali napustiti teren. Ako se te povrede pokažu težim, to bi moglo predstavljati veliki problem za tim Xavija Henandesa u nastavku sezone.

Najbliži golu Barcelona je bio u 31. minuti kada je Joao Cancelo pokušao lobovati istrčalog Unaija Simona, golmana Bilbaa. Golman Bilbaa je već bio savladan, ali je njegov saigrač, Alvares, akrobatskim potezom izbacio loptu sa same gol linije, čime je sačuvao svoj tim od primljenog gola.

U drugom poluvremenu nije bilo mnogo prilika za postizanje golova, pa su bodovi na kraju podijeljeni.

Barcelona ostaje na trećem mjestu sa 58 bodova, samo jednim manje od drugoplasirane Girone i osam manje od vodećeg Reala Madrida.