Rasistički skandal u vrhunskom nogometu glavna je tema talijanskih medija. Za vikend se igrao derbi Inter – Napoli (1:1), tijekom kojeg je Juan Jesus, branič gostiju, sucu rekao da ga je rasistički uvrijedio Francesco Acerbi, branič Intera. Nakon toga je talijanski izbornik Luciano Spalletti s okupljanja reprezentacije vratio Acerbija te umjesto njega pozvao drugog igrača, prenosi Index.

S obzirom na to da se radi o događaju s utakmice lidera i aktualnog prvaka Italije, nakon kojeg je iz reprezentacije izbačen prvotimac Intera i reprezentacije s kojom je osvojio europski naslov, te da se sve ovo događa samo tri mjeseca prije Eura (na kojem Italija igra s Hrvatskom) na kojem Italija brani titulu, jasno je zašto je slučaj zaokupio pažnju talijanske javnosti. Dva recentna nastavka priče učinili su je još zanimljivijom.

Reagiralo je talijansko Državno odvjetništvo.

Acerbi i Juan Jesus će biti ispitani u petak, a vjerojatno će kao svjedoci biti pozvani igrači i suci koji su bili blizu njih na terenu te čuli što je Acerbi govorio suparniku. “Također će kao dokazni materijal biti korištene video i audiosnimke te zapisi komunikacije suca i VAR sobe”, objavili su iz tužiteljstva. Ako tužitelj utvrdi da je Acerbi rasistički vrijeđao suparnika, to će prijaviti Sportskom sudu. To tijelo će zatim odlučiti o kazni za Acerbija.

Gazzetta dello Sport piše da će Acerbi, ako bude utvrđeno da je kriv, dobiti ozbiljnu kaznu: “Iako Sportski kodeks ima veoma rastezljiva pravila o kaznama, koja inače ostavljaju veliki manevarski prostor sucima, što se tiče djela rasizma, situacija je jasna. Članak 28 ističe: “Igrač koji počini prekršaj iz ove sfere kažnjava se neigranjem najmanje 10 utakmica ili u posebno teškim slučajevima, suspenzijom na određeni vremenski rok.”

Do kraja sezone Serie A ostalo je još devet kola. To znači da će Acerbi, ako bude proglašen krivim za rasizam, čak i minimalnu kaznu morati izdržavati i iduće sezone. U slučaju da bude kažnjen još teže, upitan mu je i odlazak na Euro.