Nakon poraza od Ukrajine u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo sinoć u Zenici (1:2), fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na još jedno veliko takmičenje. Otkazivanjem revijalne/prijateljske utakmice protiv Izraela predviđene za 26. mart, baraž je praktično završen, što znači da su Zmajevi formalno ostali i bez selektora.

Predstavljajući se kao selektor A reprezentacije BiH 29. septembra 2023. godine, Savo Milošević je naglasio dogovor o saradnji do kraja baraža, kako je izjavio predsjednik FSBiH Vico Zeljković. Zeljković je tada istakao da će nakon baraža, ovisno o plasmanu na EURO, sjesti i razgovarati kako bi se utvrdilo daljnje korake. Međutim, Milošević sinoć nakon poraza nije mogao potvrditi svoj ostanak na klupi Zmajeva.

Nakon neuspjeha reprezentacije Bosne i Hercegovine u baražu za Evropsko prvenstvo, postavlja se ključno pitanje – šta i kako dalje? U svijetu sporta, posebno u nogometu, uobičajeno je da nakon neuspjeha odgovorni preuzmu odgovornost i podnesu ostavke.

Međutim, ovaj put situacija u reprezentaciji BiH izgleda drugačije. Savo Milošević, koji je stajao na čelu tima u ovim teškim trenucima, nije direktno odgovoran za neuspjeh. Umjesto toga, pogled treba usmjeriti prema onima koji su ga postavili na tu poziciju – predsjedniku Fudbalskog saveza BiH, Vicu Zeljkoviću, i direktoru reprezentacije, Zvijezdanu Misimoviću.

Ovaj neuspjeh nije prvi put da su Zeljković i Misimović na meti kritika. Oni su odgovorni za niz loših odluka i malverzacija, prije svega za neprodužetak ugovora sa Ivaylom Petevom. Petev je bio ključni faktor u ostvarivanju plasmana u baraž kroz Ligu nacija, razvijajući sjajnu sinergiju s igračima i dobivajući podršku navijača. Njegov neočekivani otkaz i dalje je goruća tema među navijačima, koji žale zbog gubitka takvog trenera.

Stoga, dok se reprezentacija suočava s neuspjehom, nužno je da se napravi korak unazad i da se odgovornost preuzme tamo gdje pripada. To znači da bi Zeljković i Misimović trebali preuzeti odgovornost za svoje odluke koje su dovele do ovakvog ishoda, kako bi se stvorio prostor za promjene i povratak na pravi put.