Reprezentacija Ukrajine je ostvarila historijski uspjeh plasiravši se na Europsko prvenstvo nakon što je u finalu doigravanja pobijedila Island rezultatom 2:1, priredivši preokret.

Taj preokret nije bio usamljen slučaj jer su istim rezultatom slavili i u polufinalu protiv Bosne i Hercegovine. Na samom terenu u poljskom Wroclawu, Ukrajina je pretrpjela raniji gol Islanda, no hrabro su se vratili, postigavši golove preko Viktor Cigankova i Mihaila Mudrika u 54. i 84. minuti.

Međutim, ova sportska priča nije bila jedina tema tog dana. Na tribinama su se isticala politička obilježja, što bi moglo izazvati reakciju UEFA-e. Ukrajinski navijači jasno su podržavali svoje vojnike, ističući poruke poput “Oslobodite branitelje Azovstala”. Ovo je bio snažan izraz solidarnosti s vojnicima koji se bore protiv ruske agresije već godinama.

No, unatoč emotivnoj pozadini, UEFA strogo zabranjuje političke poruke na sportskim događajima, stoga se očekuje da će Ukrajinski nogometni savez biti suočen s određenim sankcijama.

Ova priča dodatno je obojena činjenicom da je Ukrajina primorana igrati na neutralnom terenu zbog složene političke situacije s Rusijom.