Raphael Varane, francuski fudbaler koji je nedavno prešao u Manchester United, nedavno je otkrio svoje probleme s potresima mozga tijekom karijere.

Varane je debitirao za Real Madrid prije gotovo 13 godina i uskoro će proslaviti 31. rođendan, što znači da ima još nekoliko godina pred sobom u vrhunskom fudbalu.

Iako je odigrao mnogo utakmica za Real Madrid i Manchester United, Varane se ne sjeća nekih mečeva zbog potresa mozga.

Imao sam nekoliko potresa mozga. Ako pogledamo tri najgore utakmice u mojoj karijeri. To su utakmice protiv Njemačke u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2014. godine. Meč sa Realom protiv Manchester Cityja u osmini finala Lige prvaka 2020. godine i susret na Mundijalu u Brazilu protiv Nigerije u osmini finala. Tu utakmicu sam završio na “autopilotu”.

Da me neko tada nešto pitao, nisam siguran da li bi uspio odgovoriti, nisam se sjećao utakmice nakon tog šoka, kazao je Varane.

– U deset godina, nikada nisam htio pričati o tome, jer bi zvučalo kao opravdanje. Nikada na to nisam htio gledati tako. Kada znate da potresi mozga mogu imati i fatalni učinak, onda stvari morate gledati drugačije. U to doba nisam bio porodični čovjek, ali danas, sa troje djece, razmišljam drugačije, istakao je Varane.