Schalke 04, sedmerostruki prvak Njemačke i nekadašnji osvajač Kupa UEFA-e, trenutno prolazi kroz najteže periode u svojoj dugoj historiji.

Posljednjih godina bilježe izuzetno turbulentno razdoblje, koje je kulminiralo ispadanjem iz Bundeslige 2021. godine, brzim povratkom, da bi prošle sezone ponovno ispali u niži rang.

Sada im prijeti još veća kriza, jer se nalaze samo dva boda iznad zone ispadanja u treći rang njemačkog nogometa. Ovo stanje rezultat je dugogodišnjeg lošeg upravljanja kluba, tijekom kojeg su mnogi ključni igrači odlazili bez naknade, uključujući Neuera, Matipa, Goretzke i mnogih drugih.

Schalke se suočava s još većim izazovima, kako je ranije ove godine izvijestio njemački Sky. Klub je financijski ovisan o prihodima koji proizlaze iz igranja u 2. Bundesligi, a problem dodatno pojačava činjenica da većina igrača ima klauzule o besplatnom raskidu ugovora.

Njemački nogometni savez stoga, iz financijskih razloga, ne bi izdao licencu za sudjelovanje u trećem rangu natjecanja u slučaju ispadanja. To znači da bi Schalke direktno ispao u četvrtu ligu, koja se igra na regionalnoj razini i većinom je amaterska. Postavlja se pitanje može li klub uopće nastaviti funkcionirati na takav način, a u njemačkim medijima se spominje mogućnost potpunog gašenja kluba.

To bi bilo iznimno štetno za tradiciju njemačkog nogometa, a prema navodima Bilda, u klubu su pronašli rješenje za taj problem. Navodno su spremni prodati Veltins Arenu, vlastiti stadion, u slučaju ispadanja, kako bi osigurali opstanak kluba.