Rukometni savez Bosne i Hercegovine, nakon raskida ugovora s Irfanom Smajlagićem traži novog selektora. Prvi kandidat za tu poziciju su Damir Doborac, trenutni trener RK Gračanica. Drugi je Toni Čolina, trener šampiona BiH, Izviđača. Nedim Arnautović, v.d. generalnog sekretara RSBiH, održao je razgovore s obojicom kandidata, a konačnu odluku donijeće Upravni odbor RSBiH.

Prema informacijama Sport1, elektronska sjednica Upravnog odbora RSBiH zakazana je za ponedjeljak, nakon čega će biti donesena konačna odluka. U međuvremenu, trajale su konsultacije čelnih ljudi bh. rukometa.
Izabrani selektor će se suočiti s prvim izazovom već u maju, kada će BiH igrati baraž za Svjetsko prvenstvo 2025. Protivnik u ovom dvomeču će biti Portugal, s prvim susretom 9. maja u Portugalu, dok će se revanš odigrati tri dana kasnije u Tuzli.

Odluka o novom selektoru dolazi u važnom trenutku za bh. rukomet, s obzirom na značajnost nadolazećih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Damir Doborac je stekao reputaciju uspješnog trenera u domaćem prvenstvu, dok je Toni Čolina vodio Izviđač do titule prvaka BiH. Obojica imaju svoje prednosti i iskustvo koje mogu doprinijeti razvoju bh. rukometa.

Upravni odbor RSBiH ima težak zadatak u odabiru novog selektora, jer je potrebno pronaći osobu koja će biti sposobna da brzo preuzme kontrolu nad timom. Sa samo nekoliko nedelja između imenovanja novog selektora i prvog meča baraža, vrijeme je ključni faktor.

Nakon što bude imenovan novi selektor, očekuje se da će se fokusirati na analizu protivnika. Također da će pripremiti taktiku za odlučujuće utakmice protiv Portugala.

BiH će biti domaćin jedne od utakmica baraža, što može biti prednost ukoliko se iskoristi podrška navijača i stvori pozitivna atmosfera za domaći tim.

U narednim danima će biti jasnije ko će preuzeti ulogu selektora i kakav će biti plan priprema za ključne utakmice. Navijači bh. rukometa se nadaju da će novi selektor donijeti stabilnost i usmjerenost timu kako bi ostvarili povoljan rezultat u baražu i plasirali se na Svjetsko prvenstvo.