Ko zna da li bi tuzlanska Sloboda danas igrala u Olovu, Tomislavgradu, Rahiću.., da su prije koju godinu “stručnjaci” koji su, spletom okolnosti vodili klub shvatili kakvog kapitalca imaju. Možda bi “div” s Tušnja igrao Premijer ligu, moguće i da bi se borio za Evropu.

Ko god je bio zadužen za sportsku politiku zaslužuje status “Persona non grata” u Tuzli.

Brojnim promašajima i procjenama o tome ko može, a ko ne igrati u Slobodi, tim s Tušnja je danas u Prvoj ligi Federacije. I vrlo je upitno da li će se ovog ljeta vratiti u elitni rang BiH.

Tako “struka” s Tušnja nije prepoznala kvalitet Senada Jarovića, tada mladog nogometaša, na kojem bi klub mogao zaraditi. Napadači su na cijeni. Nažalost, tada su “pojačanja” dovođena po nekim drugim kriterijima.

Iako se igrački formirao u Fortuni Dizeldorf, premda je imao sve predispozicije potrebne jednom napadaču, nije se naigrao na Tušnju.

Jarović je vjerovao u sebe. Išao je od kluba do kluba. U Slovačkoj, posebno u Rumuniji je izgradio zavidnu karijeru. Što potvrđuje činjenica da se uvjek vraćao.

Jarović sada trese mreže u Super ligi Kosova. U 10 utakmica bh. nogometaš postigao je, uz 4 asistencije 6 golova.

S dva gola u dresu Gjilana Jarović je bio igrač utakmice. Za tim Fushe, za koji nastupa bh. nogometaš Sinan Sinanović, ovo je bila utakmica sezone. Vjerovatno bi ostvarili željeni rezultat da domaći tim nije imao razigranog Jarovića.

O Super ligi Kosova Senad kaže:

“Iznenađen sam ekspanzijom nogometa na Kosovu. Kvalitet nogometa je na visokom nivou. Stadioni su jako posjećeni. Savez je uveo VAR tehnologiju… Sve su to pokazatelji da se na Kosovu igra ozbiljan nogomet- impresioniran je Jarović.

U Gjilanima je na posudbi.

– Imam ugovor sa Strugom. To je jako dobar makedonski prvak. Sada sam u Gjilanima, a gdje ću biti od naredne sezone, vidjet ćemo. Moja je želja da postignem što više golova. Da povećam sebi cijenu i pomognem što više klubu. Prezadovoljan sam svojim statusom u klubu. Imamo prave navijače. Trener je odličan, veliko igračko ime. Ekipa je dobra. Prava fudbalska sredina”- govori Senad.

Osvrnuo se na svoje nogometne početke. Bilo je uspona i padova.

-Juniorski fudbal sam igrao u Njemačkoj za Fortunu iz Dizeldorfa. Sa 17 godina dobio sam priliku da igram za Domžale . Prvi tim je vodio Luka Elsner, s kojim sam i najviše vremena proveo. Kod Elsnera sam dosta napredovao. Luka je sad u Francuskoj. Nakon posudbe u drugoj slovenskoj ligi, gdje sam dobro odigrao, otišao sam kod tadašnjeg slovačkog prvaka u Spartak Trnava Ušli smo iznenada u grupnu fazu Evrope. Tu nisam dobivao veću minutažu…”- priznaje Jarović.

Krenuo je dalje, uvjeren da će pošten rad dati rezultat.

– Uslijedilo je par transfera, najprije u Dansku, potom povratak u Slovačku. Igrao sam za Zlate Moravce, gdje sam imao dobru polusezonu. Dobio sam ponudu od Sereda, prihvatio istu, a onda je krenula priča s koronom. Znate i sami kako se život odvijao. Najmanje se igralo. Prekid prvenstva, klub se našao u finansijskim problemima. Bankrotirao je, a ja sam došao u Radomlje. Odigrao sam dosta dobro drugi dio sezone” – prisjeća se spretni napadač.

U “deželi” je oživio karijeru. Kako su napadači na cijeni, došle su nove ponude.

– Nastavio sam u Petrolulu. Tu mi je do sada, možda bilo i najljepše u karijeri. Super klub, dobri stadioni, navijači fantastični. Ušli smo u Prvu ligu. Sve za poželjeti…

Tražio je nove izazove i stigao u Tuzlu… Na vrijeme je shvatio kakva se sportska politika vodi, pa je uslijedio “comme back” u Rumuniju.

Javili su se ljudi koji su cijenili njegove igračke kvalitete.

“Vasile Miriuta me zvao u Rumuniju. On je tamo legenda. Predobar igrač i cijenjen u svakom pogledu.

U Rumuniji sam izgradio neko ime. Dobro sam se osjećao. Osvojili smo dosta bodova, ali sam nastavio dalje i stigao u Makedoniju. Ugovorom sam vezan za Strugu, a na posudbi sam ovde u Gjilani. Shpetim Duro je veliko ime albanskog nogometa. Puno napredujem, osjetim to na svakoj utakmici. Ne mogu reći gdje ću igrati naredne sezone. Ponuda ima. Važno je da me zdravlje služi i da pobjeđujemo”- izjavio je Senad Jarović u intervjuu za portal Sporske ba.

Osim igračkih kvaliteta Jarović posjeduje i EU pasoš, što ga menadžerima i klubovima čini još zanimljivijim za potencijalni transfer. Pored njemačkog posjeduje i bh.pasoš, čime se posebno ponosi.

R.S. (sportske.ba)