Danas je odigrano posljednje kolo ovosezonske njemačke Bundeslige i time je spuštena zavjesa na sezonu 2023/24. Bayer Leverkusen je ispisao historiju osvojivši titulu bez ijednog jedinog poraza, a u tekstu ćete vidjeti koji klubovi su izborili Evropu, a koji ispali iz elite.

Bayer Leverkusen je danas u posljednjem kolu ugostio Augsburg i upisao pobjedu rezultatom 2-1. Već u 12. minuti utakmice Boniface je domaći tim doveo do vodstva, a Andrich pogotkom u 27. udvostručio prednost. Komur je pogotkom u drugom poluvremenu smanjio na 2-1. Bh. napadač Ermedin Demirović odigrao je 90 minuta u dresu Augsburga.

Bayern je šokantno poražen na gostovanju Hoffenheimu rezultatom 4-2. Za gostujući tim pogađali su Tel i Davies, dok je Beier bio strijelac za domaće. Sva tri pogotka postignuta su u prvih osam minuta utakmice što se tiče prvog poluvremena. Sjajni Kramarić je u drugom poluvremenu postigao hat-trick i donio svojoj ekipi Evropu.

U Ligu prvaka iz Bundeslige idu Bayer Leverkusen, Bayern, Stuttgart, Leipzig i Borussia Dortmund. Evropsku ligu igrat će Frankfurt, dok će Hoffenheim igrati Konferencijsku ligu.

Iz elite su ispali Koln i Darmstadt, dok će se Bochum boriti kroz “baraž” za ostanak u eliti. Zanimljivo je da je Union Berlin pogotkom u 90+ protiv Freiburga izborio opstanak u ligi.

Titulu najboljeg strijelca ove sezone u Bundesligi ponio je Harry Kane sa 36 postignutih golova. Guirassy ga je pratio sa 28. Naš Ermedin Demirović postigao je 15 pogodaka i dodao devet asistencija.

REZULTATI:

Bayer Leverkusen 2-1 Augsburg
Borussia Dortmund 4-0 Darmstadt
Eintracht Frankfurt 2-2 RB Leipzig
Heidenheim 4-1 Koln
Hoffenheim 4-2 Bayern Minhen
Stuttgart 4-0 B. Monchengladbach
Union Berlin 2-1 Freiburg
Werder Bremen 4-1 Bochum
Wolfsburg 1-3 Mainz

Standings provided by Sofascore