Manchester United je jučer pobijedio Manchester City rezultatom 2:1 u finalu FA kupa, osvojivši taj trofej po 13. put u svojoj historiji. Ovaj trijumf na Wembleyju pred više od 84.000 gledatelja imao je utjecaj na engleske klubove koji će naredne sezone igrati u evropskim takmičenjima.

United je imao lošu sezonu, završivši prvenstvo na osmom mjestu s 31 bodom zaostatka za prvakom Cityjem, što je najgori plasman u njihovoj povijesti u Premier ligi. Osmo mjesto značilo je da United naredne sezone neće igrati u evropskim takmičenjima.

Osvajanje FA kupa spasilo je sezonu za United, osiguravši im nastup u Evropi i utjecajući na ligaške rivale. Chelsea i Newcastle zbog toga su navijali za City.

Chelsea je sezonu završio kao šesti i osigurao Evropu, a pobjedom Cityja plasirao bi se u Europa ligu. Newcastleu je za Evropu trebala pobjeda ekipe Pepa Guardiole.

Golove za Manchester United postigli su Argentinac Alejandro Garnacho u 30. minuti i Kobbie Mainoo u 39. minuti. Jedini pogodak za City postigao je Jeremy Doku u 87. minuti. Sve to je donijelo promjenu.

Engleski klubovi koji će igrati u Evropi sljedeće sezone:

Liga prvaka: Man City, Arsenal, Liverpool, Aston Villa
Europa liga: Tottenham, Man Utd (kao osvajač FA kupa)
Konferencijska liga: Chelsea