Xavi Hernandez (44) dobio je otkaz kao trener Barcelone u petak, što je izazvalo veliko iznenađenje i završni preokret. Podsjetimo, Barcelona je prije tri sedmice najavila da će nastaviti s Xavijem iako je on u februaru najavio odlazak na kraju sezone.

Međutim, prošle sedmice predsjednik Barcelone Joan Laporta obavijestio je Xavija o otkazu, a novi trener Barcelone bit će Nijemac Hansi Flick.Xavi je preuzeo Barcelonu 6. novembra 2021. godine i vodio je Katalonce u 141 utakmici. Postigao je 89 pobjeda, 23 remija i 29 poraza.

Prošle godine osvojio je La Ligu i domaći Superkup, dok je ove sezone završio drugi te ispao u četvrtfinalu Lige prvaka od PSG-a.

Kritike upravi, posebno komentari o finansijskom stanju kluba, presudile su Xaviju. Javno je izjavio da Barcelona nema novca za takmičenje s Realom i da su nužna pojačanja kako bi to pokušali te je podsjetio navijače da ova Barca nije ista kao ona iz trofejne prošlosti.

Samo tri dana nakon otkaza, Xavi se već zamišlja kao povratnik u Barcelonu:
“Bila bi mi čast vratiti se jednog dana u klub mog života. Vidjet ćemo…”

Xavi je ponovio upozorenje navijačima: “Moraju razumjeti da je finansijska situacija u klubu teška. Odlazim iz kluba osjećajući ljubav navijača prema meni i to me ispunjava ponosom.”

Također, ima poruku za svog nasljednika:

“Želim mu reći da će patiti i da mora biti strpljiv jer došao je na jako kompliciranu poziciju. Jedino što će ga spasiti su pobjede.”