Hrvatska je u drugom kolu grupne faze Europskog prvenstva remizirala s Albanijom rezultatom 2:2. Nakon lošeg prvog poluvremena, u kojem je Albanija vodila golom Qazima Lacija, Hrvatska je preokrenula rezultat golovima Andreja Kramarića i Luke Sučića. U nadoknadi je Klaus Gjasula zabio za izjednačenje.

Zbog ovog rezultata, Hrvatska više ne može biti prva u skupini, ali još uvijek može zauzeti bilo koje od preostala tri mjesta. Trenutno ima bod, dva manje od Italije i Španije, ali s utakmicom više.

Kako bi prošla dalje, Hrvatska mora pobijediti Italiju u sljedećoj utakmici. Pobjeda bi im omogućila drugo mjesto ako Italija i Albanija ne pobijede Španiju. U tom slučaju, Italija bi imala najviše četiri boda, ali lošiji međusobni omjer, dok bi Albanija imala najviše dva boda.

Ako Hrvatska završi kao treća s četiri boda, to će joj gotovo sigurno biti dovoljno za prolazak u osminu finala, jer dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine prolaze dalje, kao i četiri od šest najboljih trećeplasiranih.

Postoji mogućnost da ni pobjeda protiv Italije neće biti dovoljna ako sve četiri ekipe u grupi završe s četiri boda. U tom slučaju, zbog loše gol razlike i poraza od Španije s tri gola razlike, Hrvatska bi najvjerojatnije ispala.

Da bi izbjegla ovu situaciju, Hrvatska mora navijati da ne bude remija između Španije i Italije. Najbolji ishod za Hrvatsku bila bi pobjeda Španije, jer bi tada imala veće šanse za drugo mjesto, ali ni pobjeda Italije nije loša opcija.