UEFA je objavila da je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske i Albanije zbog incidenata na utakmici između tih reprezentacija (2:2) u drugom kolu skupine B na Europskom prvenstvu.

Na osnovu članka 31(4) UEFA-inih Disciplinskih pravila, imenovan je inspektor za etiku i disciplinu koji će istražiti moguće rasističko i diskriminatorno ponašanje navijača. Španjolski As predviđa “žestoke kazne” za oba saveza, uključujući značajne financijske kazne i suspenziju albanskog napadača Mirlinda Dakua zbog skandiranja “Pi*ka im materina, Srbima i Makedoncima”. Daku se dva dana kasnije ispričao.

Navijači Hrvatske i Albanije družili su se u prijateljskom ozračju prije utakmice, ali su tijekom utakmice albanski navijači skandirali “Ubij Srbina!”, a nekolicina ih je ušla na travnjak.

Hrvati su zapalili dimne bombe i skandirali protiv Srba i Srbije. Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije, Jovan Šurbatović, najavio je zahtjev za najstrože mjere od UEFA-e zbog neprihvatljivih parola. Srpski mediji objavili su pismo koje je FFS poslao UEFA-i, tražeći kazne za obje reprezentacije.

Predsjednik HNS-a, Marijan Kustić, izjavio je za RTL da HNS osuđuje bilo kakav poziv na mržnju i diskriminaciju te naglasio kako treba dokazati sporna ponašanja.

Zahvalio je hrvatskim navijačima na podršci i istaknuo kako su okupili 100 tisuća navijača. Kustić je također dodao da su u prvoj utakmici imali primjedbi zbog nekoliko baklji i bačenih čaša, ali ne želi predbacivati odgovornost bez dokaza.