Tokom evropskog prvenstva u Njemačkoj možemo vidjeti, skoro u svakoj reprezentaciji ponekog dvadesetogodišnjaka. I ne igraju zato što su “zaštićeno” godište, već radi igračkih kvaliteta. Nažalost, kod nas se i dvadesetrogodišnjaci smatraju talentima. Što je apsurdno.

U našoj ligi rijetki treneri forsiraju mlade igrače. Zlatan Nalić jedan je od stručnjaka, koji je dao šansu super talentiranom Nerminu Mujkiću. U dosta “zahtjevnoj” Prvoj ligi. Koji mu se odužio odličnim igrama. Što je rezultiralo plasmanom u elitni rang bh.fudbala.

Mujkić je potpisao ugovor sa Sarajevom, iako je imao još domaćih i internacionalnih ponuda. Sloboda i Željo bili su konkretni, ali se talentirani defanzivac želio vratiti u bordo porodicu.

Put do povratka nije bio nimalo lagan. Kao dječak stigao je u Maksimir, u Dinamu se igrački formatirao. Potom je išao “istarskim y”, po novo znanje u pulskom prvoligašu.

I evo ga na Koševu. U svom Sarajevu.

Ismir Mirvić je proteklih godina vukao brojne poteze. Dobre, uglavnom. A bilo je igračkih promašaja. Što je sastavni dio igre. Nermin Mujkić mora biti projekat kluba! Prošlo je vrijeme sazrijevanja. Mujkić je prošao sve državne selekcije. Kapiten je mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine i jedan od najvećih nogometnih potencijala u ovom dijelu Evrope. I kao takav treba se tretirati u bordo svlačionici. Mora se više prekinuti praksa da se kapitenska traka daje igraču koji je spreman pošaketati se sa suparnikom. Ili radi dva alibi klizeća starta. Mujkić, danas -sutra Sarajevu može donijeti milionsku odštetu. Samo ako će kroz evropske i reprezentativne utakmice još više napredovati. Sve je na njemu. I na klubu. Trener Zoran Zekić jedan je od trenera koji forsira mlade igrače. Kod njega je u Osijeku Nail Omerović zaradio poziv u A reprezentaciju BiH. I osamnaestogodišnji dragulj Amar Zahirović je kod Zekića upisao prve seniorske minute. Sve to upućuje da će “ZZ” i na Koševu otkrivati i forsirati mlade igrače. A to je trenerima najteže. Juriti rezultat i biti darežljiv prema djeci iz vlastite škole.

Nermin Mujkić je druga priča. Na Koševo se vratio s pedesetak, što prvenstvenih, kup, prijateljskih i reprezentativnih utakmica. Mujkić posjeduje nogometne gene. Otac mu je nekad vrsni stoper Sarajeva i visočke Bosne. Kakav otac, još bolji sin!

N. I.