Danny Makkelie (41), nizozemski sudac, imenovan je za glavnog sudiju utakmice posljednjeg kola grupe B na Europskom prvenstvu između Hrvatske i Italije, koja će se odigrati u ponedjeljak u Leipzigu, objavila je UEFA.

Njegovi pomoćnici bit će Hessel Steegstra i Jan de Vries, dok će četvrti sudac biti Serdar Gozubuyuk, svi također iz Nizozemske. Na VAR-u će biti Rob Dieperink iz Nizozemske, dok će mu asistirati Pol van Boekel iz Nizozemske i Bastian Dankert iz Njemačke.

Danny Makkelie je već poznat hrvatskoj javnosti zbog svojih suđenja nekoliko utakmica, uključujući tri Dinamove i dvije utakmice Rijeke.

Privukao je svjetsku pažnju kada nije prepoznao gol Cristiana Ronalda na utakmici između Srbije i Portugala u Beogradu, kao i kada je dosudio sporni penal za Englesku u polufinalu Europskog prvenstva protiv Danske, što su izvijestili brojni hrvatski mediji.

Ovaj 41-godišnji policijski inspektor je također sudio ključnu utakmicu Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. protiv Rusije u Splitu, gdje je Hrvatska pobijedila 1:0 autogolom ruskog igrača Fjodora Kudrjašova, osiguravši si plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, gdje je zauzela treće mjesto.

Makkelie je također bio u središtu pažnje na prethodnom Europskom prvenstvu kada je dosudio sporni penal za Englesku protiv Danske.

Odlučujući trenutak dogodio se u 102. minuti kada je nakon konzultacija s VAR-om pokazao na bijelu točku nakon što je Sterling pao u kaznenom prostoru pod pritiskom Jensena.

Odluka je potvrđena nakon VAR provjere, a iako je Kasper Schmeichel obranio penal Harryju Kaneu, lopta se odbila do njega koji je postigao gol iz drugog pokušaja za vodstvo 2:1.

Odluku Makkelieja podržao je tadašnji predsjednik UEFA-inog sudijskog odbora Roberto Rosetti, ističući da suci u VAR sobi podržali odluku da se dosudi penal.