Nizozemska javnost intenzivno prati skandal u kojem je sudjelovao njemački sudac Felix Zwayer, koji je prije 18 godina priznao sudjelovanje u namještanju utakmica za 300 eura, zbog čega je dobio polugodišnju suspenziju.

Nizozemci se pitaju zašto je sudac s takvom prošlošću uopće angažiran na velikim natjecanjima, pogotovo sumnjajući u penal dosuđen Englezima u 18. minuti polufinala, koji je Harry Kane iskoristio za izjednačenje. Kontroverza se odnosi na to je li Denzel Dumfries faulirao Kanea ili je Englez faulirao njega.

Također, Nizozemci smatraju da su zahtjevi za prekidom igre zbog ruke Bukaya Sake pretjerani jer se ruka odbila od tijela. Selektor Ronald Koeman nije zadovoljan Zwayerovim suđenjem, iako ne krivi suca za poraz, već smatra da je lako dosuđivao prekršaje.

Koeman je rekao da VAR odluke uništavaju nogomet i da je sudac ponekad djelovao kao da ne zna što radi. Bivši njemački sudac Manuel Gräfe oštro je kritizirao Zwayera, nazivajući njegov nastup udarcem za sve suce s integritetom. Gräfe smatra da je sudačka komisija nesposobna i da Zwayer nanosi sramotu njemačkom suđenju.

S druge strane, Virgil van Dijk, vođa nizozemske reprezentacije, nije želio potvrditi ostanak u reprezentaciji, rekavši da mora dobro razmisliti o budućnosti nakon bolnog poraza. Van Dijk je istaknuo kako je bilo teško završiti turbulentnu sezonu na takav način te da je očekivao da će gol u drugom poluvremenu pasti u protivničku mrežu.

Također, Van Dijk je spomenuo da je Zwayer odmah nakon utakmice otišao u svlačionicu, što puno govori, te da suci trebaju preuzeti odgovornost za svoje greške i objasniti ih igračima.