Bio je juni 2013. godine kada je Senad Bjelak, Bosanac koji živi u Hamburgu, obratio se svom dugogodišnjem prijatelju Zlatanu Ćoroviću s riječima:

– Zlaja, u mladim selekcijama HSV-a imamo jednog našeg dječaka koji je veliki talenat, mogao bi napraviti nešto. Molim te, prenesi nekome iz NSBiH – rekao je Bjelak.

S obzirom da je Ćorović tada pratio mlađe reprezentativne selekcije za “Avazov Sport”, imao je dobru konekciju sa ljudima iz Saveza.

Preko svojih veza, Zlatan je organizovao dolazak Ermedina na okupljanje pionirske reprezentacije BiH u Čitluku. Kod selektora Zorana Erbeza, koji je tada zajedno s Amirom Japaurom radio na teškom poslu za dobrobit bh. fudbala.

– Zlatane, ovaj mali iz Njemačke je pravi. Bit će nešto od njega. Dobro je da ima naš pasoš – rekao je Erbez.

Na tom testiranju za “Zmajeve” su bili i Denijal Pirić i Murat Jaha, ljudi koji su bili zaduženi za mlade selekcije. I legendarni Pirić se na kulturan način zahvalio Zlatanu Ćoroviću koji je vjerovao u tada mladog Demirovića i koji je najzaslužniji što je sportska javnost upoznala Ermedina.

Iz ljubavi prema BiH, Demirović je kasnije učestvovao u Minhenu u kampu “Otvorena vrata” koji je organizovao Omer Boškailo uz saglasnost NSBiH.

Demirović se nije dugo zadržao u timu Zorana Erbeza. Ubrzo je prekomandovan u U17 selekciju kod pokojnog Sakiba Malkočevića. Sa Sakibom je imao dobru saradnju.

Iako je popularni Sok imao pritiske da skloni Demirovića, to se nije dogodilo.

– Da se mene pita, ja bih mog Demira već zvao u A tim – bile su riječi Malkočevića tokom kvalifikacionog turnira u Belgiji.

Slobodno se može reći da je Ermedin Demirović bio ljubimac Tonija Karačića, koji ga je trenirao dvije godine u juniorskoj selekciji naše zemlje. Toni je danas jedan od najboljih trenera u Premijer ligi.

– Nikada neću zaboraviti kada je Demirović razbio reprezentaciju Srbije u prijateljskoj utakmici u Pazovi. Postigao je dva gola i mi smo slavili ubjedljivu pobjedu. Nakon tog okupljanja otišao je u Španiju. Sretan sam što je danas jedan od najboljih napadača u Bundesligi. Zaslužio je da sada igra za Stuttgart – rekao je Toni Karačić.

Sa mladom reprezentacijom, Demirović je ostvario niz dobrih rezultata, uključujući pobjede nad Portugalom, Walesom, Rumunijom…