Albanski mediji pružili su vatrenu najavu za večerašnju uzvratnu utakmicu između Banjalučkog Borca i Egnatije. Albanski novinar Xhevvdet Zekaj, u tekstu objavljenom sinoć na portalu Panorama Sport, iznio je vrlo negativna iskustva iz Banjaluke. U članku je naglasio da su se kao Albanci osjećali nepoželjnima u tom gradu, opisujući sredinu kao srbofilsku i neprijateljsku, što je doprinijelo osjećaju ugroženosti.

– Nije to ništa novo, ako idete igrati u prosrpske zemlje, ili još gore u Srbiju. Egnatia se prisjetila jezivih i strašnih situacija koje su crveno-crni naši reprezentativci doživjeli u Beogradu, kada su igrali utakmicu kvalifikacija u grupi za “Euro 2016”. Ti prizori ljudskog nasilja još uvijek su nam svima živi.

Da shvatimo da smo u srpskoj zemlji, neželjeni, namirisali smo to čim smo stigli na aerodrom. Odatle su nas okružili specijalci, išli smo u ratnu zemlju, a ne na utakmicu Lige prvaka. Činilo se kao da smo na Bliskom istoku, pod napadom i Hamasa i Izraelaca. Nije lako reći, ali psihološki teror ovog slučaja koji je proživjela Egnatia, odnosno Albanci, ne može se sakriti.

Čak i kad smo stigli u hotel, civilna i uniformirana policija nas je posmatrala posvuda. Nisu nam dali ni da izađemo po hodnicima hotela, a ne vani, u šetnju gradom, kao što to biva sa svim stranim ekipama koje dođu u Tiranu, jer ih vidimo kako mirno šetaju bez ikakvog nadzora policije gdje god oni žele.

Dakle, mi smo kao Albanci bili nepoželjni u tom gradu, u toj srbofilskoj sredini, tako da smo se stvarno osjećali ugroženima. To postaje još teže s Egnatijom, koji je otišla igrati fudbal u jedno od najelitnijih natjecanja na kontinentu, a ne da postane žrtva psihičkog i slijepog nacionalističkog nasilja.

Policija, nadzor i cijela situacija su vam poručili: U Republici Srpskoj ste i ČEKA VAS PAKAO! Ali zapravo, kod nas nije bilo elementa straha. To očekivanje postaje još gadnije kada smo ušli na stadion i zatekli ono najnevjerojatnije. Svlačionica Borca je imala funkcionalnu klimu, dok Egnatijina nije. Na opće iznenađenje klima nam je bila u kvaru i nije radila! Tamo, u našoj sobi, temperatura je bila preko 36 stupnjeva. Sramotni “fair play”, živi fanatični antialbanizam slavenskih zmija.

Odatle smo shvatili i cijenili da nas čeka pravi rat, a ne samo nogometna utakmica. Igrači i stručni štab bili su motivisaniji izjavivši: DA ŽELIMO POBJEDU! Uostalom, mi smo išli igrati nogomet, a ne rješavati probleme između Bošnjaka, Hrvata, Srba i kosovskih Albanaca. Bili smo tamo kao prvaci Albanije, kao ekipa koja je sudjelovala u Ligi prvaka, takmičenju na koje je UEFA ponosna.

Bili smo u Banjoj Luci kao predstavnici jedne male, ali sasvim civilizirane i europeizirane zemlje. Kada su naši igrači otišli na zagrijavanje, prva parola je bila: “Kosovo, srce Srbije”. Napisano velikim slovima i horski skandirano od strane domaćih navijača. To je trajalo dugo, čak i nakon zagrijavanja, ali posebno nakon 60. minute kada su vidjeli da ne riskiraju i da ne mogu povesti. Još više su iznijeli nacionalističku glupost kada su shvatili da Egnatia kontrolira utakmicu, da je to jako dobra ekipa. Tu je buknuo idiotski, neshvatljivi nacionalizam bosanskih srbofila, uz povike “ugušite, potopite Albance”, “dobar Albanac je samo mrtav Albanac” itd, piše, između ostalog, u tekstu Panorame Sport.

Pozvali su i na svojevrsnu “osvetu”, ali ne bilo kakvu:

– Ovih dana u raznim medijima čitamo kako se takvom protivniku treba osvetiti. Pozivamo albanske navijače, ne samo one iz Rogožina, da dođu u “Elbasan Arenu” da pokažu građanstvo i civilizaciju, kao što smo dokazali na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, da snažno podrže Egnatiju za prolazak turneje. OVO JE OSVETA! Cilj Egnatije je preokrenuti minus i proći u sljedeći krug Lige prvaka. Igrat ćemo “fair play”, nikad nećemo pasti na njihovu razinu. Nikome nije mjesto na stadionu ko dolazi kvariti sliku o Egnatiji, donositi joj kazne od UEFA-e. “Osveta” će doći iz nogu naših igrača koji su već sada višestruko motiviraniji za uspjeh. Vjerujemo da ćemo se kvalificirati, za što nam treba podrška Albanaca mirnog i hladnog srca, razuma, nikada mržnje, rasizma ili sličnih stvari.

Susret kreće u 21 sat, a direktan TV prenos će biti na Areni Sport.