Predstavnici Bosne i Hercegovine u Konferencijskoj ligi, Sarajevo i Velež, igraju u četvrtak uzvratne utakmice prvog kola kvalifikacija. Sarajevo, nakon pobjede u Kazahstanu s rezultatom 0:1, dočekuje Aktobe na stadionu Koševo. U isto vrijeme, Velež gostuje kod Intera u Andori nakon remija 1:1 na Grbavici.

Bh. timovi koji su krenuli iz prve runde kvalifikacija za Konferencijsku ligu imaju zajamčene prihode od 325.000 eura (oko 633.000 KM). Taj iznos dobit će ako budu eliminirani u startu natjecanja. Ako prođu u drugi krug kvalifikacija, Sarajevo i Velež će zaraditi 700.000 eura (1.365.000 KM), prenosi Faktor.ba.

Jasno je da su utakmice u četvrtak izuzetno važne, jer Sarajevo i Velež igraju za nagradu od 732.000 KM. Zbog toga rezultati bh. timova imaju dodatnu težinu.

U slučaju da Sarajevo eliminira Aktobe, u drugom kolu će igrati protiv Spartaka iz Trnave iz Slovačke. Ako Velež prođe dalje, odmjerit će snage s AEK-om iz Grčke.

Ove utakmice su ključne za financijsku situaciju klubova. Pobjede bi im omogućile značajan prihod koji je potreban za daljnji razvoj i natjecanje. Osim financijskog aspekta, uspjeh na međunarodnoj sceni podiže ugled klubova i bosanskohercegovačkog nogometa u cjelini.

Sarajevo i Velež uložili su mnogo truda kako bi se pripremili za ove izazove. Svi se nadaju povoljnim rezultatima i napredovanju u sljedeću fazu natjecanja.