Kylian Mbappe, francuski napadač, je početkom sedmice predstavljen kao novi igrač Real Madrida.

Iako je imao opciju produženja ugovora s PSG-om, odlučio se za prelazak u Kraljevski klub i potpisao je petogodišnji ugovor.

Francuski reprezentativac pristao je na značajno manju plaću u Realu u odnosu na svoju prethodnu u PSG-u.

Real Madrid nije morao platiti naknadu PSG-u za dolazak Mbappea, već je direktno igraču uplatio 100 miliona eura.

Prema portalu 90min, Mbappeova godišnja bruto plaća iznosi 31.2 miliona eura, što je znatno manje u odnosu na njegovu raniju plaću u PSG-u, gdje je zaradio čak 200 miliona eura tijekom posljednje dvije godine, ne uključujući sponzorske ugovore.

U kontekstu španske lige, Mbappe je najplaćeniji igrač Reala Madrida, ali se nalazi na trećem mjestu po visini primanja.

Na drugom mjestu je Robert Lewandowski, 35-godišnji napadač Barcelone, s godišnjom bruto plaćom od 33.5 miliona eura. Prvo mjesto zauzima Frankie de Jong, nizozemski veznjak Barcelone, s ugovorom vrijednim 37.5 miliona eura godišnje.

Vinicius Junior, igrač Reala Madrida, zarađuje 28.8 miliona eura godišnje, što ga stavlja na četvrto mjesto na listi najplaćenijih igrača u La Ligi.

Istu plaću ima i slovenski golman Jan Oblak iz Atletico Madrida, koji je jedini na ovoj listi iz kluba koji nije ni Barcelona ni Real Madrid.