Nakon teškog poraza u Andori i ispadanja iz Evrope, navijačima i simpatizerima FK Velež Mostar obratio se putem društvenih mreža član UO Adnan Frenjo.

Porodica Frenjo, prvo otac Salko, a zatim i sin Adnan su već preko 30 godina uz FK Velež Mostar i FK Iskra Stolac u vidu članova Uprava ili sponzora klubova.

“Navijačima, i svima koji Velež nose u srcu…

Onima kojima je Velež svetinja i koji su vjerni klubu i kad gubi i kad pobjeđuje…
Osjećam potrebu da se u svoje lično ime, a zatim i kao član Upravnog odbora, javno oglasim i izvinem svim simpatizerima FK Velež na loše odigranoj utakmici te krizi koja je nastala nakon poražavajućega rezultata.

Za početak, moram da se duboko zahvalim Red Army-u te svim navijačima koji su došli u ogromnom broju u Andoru kako bi dali podršku FK Velež, a zauzvrat su dobili veliko razočarenje. Respect za Vas!

U upravnom odboru FK Velež sam relativno kratko vrijeme, ali od samog starta dajem sve od sebe i upućen sam u svaki segment koji čini ovaj klub. Upoznao sam kako klub diše, a to se postiže zainteresiranošću, predanošću, radom i strpljenjem.

Objektivno gledajući, u Veležu smo svi radili s optimizmom i velikom željom za napredovanjem. Odgovorno tvrdim da se uradilo jako mnogo dobrih stvari koje niko ne može opovrgnuti ni negirati – prvi je sportski segment koji se tiče igrača i stručnog štaba a drugi se tiče infrastrukturalnih projekata koje možete vidjeti golim okom na stadionu Rođeni.

Upravni odbor se svakodnevno susretao sa mnogim izazovima, tražili smo najbrža i najbolja rješenja i uvijek davali sve od sebe da budemo klub kakav oduvijek želimo da budemo.

Naš cilj je od samog početka bio finansijski stabilan klub, uigran tim, zdrava radna atmosfera u klubu i evropski Velež. Do krajnjeg cilja nismo stigli. Zašto?

U nastavku ću se osvrnuti na neke od mogućih uzroka lošeg rezultata u Andori:

Dva dana prije odlaska na pripreme, kao grom iz vedra neba, stiže najava o odlasku trenera gdin. Deana Klafurića iz kluba. U tom trenutku smo se svi mobilizirali i tražili ekspresno rješenje kako bi smanjili nervozu koja je već bila ušla u tim.
Bilo koja promjena u tom trenutku značila je usmjeravanje pažnje na ono što nije prioritet, a fokus su trebali biti uigranost i utreniranost momaka na terenu.

U pratnji stručnog štaba bez trenera, momci kreću na pripreme. U međuvremenu, u Velež stiže novi trener gdin. Damir Čanadi koji se vrlo hrabro prihvata posla i novog teškog izazova. Par treninga je kratak period za upoznati ekipu i izgraditi povjerenje s njima. Za uigranost igrača potrebno je vrijeme, a to u ovom slučaju nismo imali.

Još jedan bitan uzrok lošeg rezultata su povrede nekih od krucijalnih igrača (Vehabović i Hrkač, rana povreda Savića, te nedovoljno oporavljeni Haskić, Oreč i Lohan). Sve to zajedno donijelo je rezultat koji nas je sve demoralisao.

Kroz svoje iskustvo u poslu i radu, shvatio sam da svaki posao ima uspone i padove. Svaki problem ima i neko rješenje ali je potrebno raditi mnogo na savladavanju prepreka s kojima se susrećemo do krajnjeg cilja. Zato bih zamolio sve stručne osobe koje istinski žele biti od pomoći Veležu da se jave u klub; da daju konstruktivne prijedloge i sugestije; da zakažu sastanak sa odgovornim osobama iz segmenta koji ih interesuje; da upoznaju klub sa svim detaljima za koje smatraju da nisu uredu te da zajedničkim snagama uradimo unapređenje FK Veleža. Ne preko komentara na društvenim mrežama i dodatnim akumulisanjem loše energije.

Na javna prozivanja nećemo pokleknuti, jer je naš rad u klubu vođen samo jednom parolom a to je “Sve nas ista ljubav spaja”. Oni koji su dio FK Velež su već afirmisani ljudi koji samo mogu doprinijeti klubu, a ne uzimati od njega.

U ovom trenutku je bitno da se nakon ovog evropskog šamara dignemo jači nego ikad. Ako neki pojedinac ili grupa imaju prijedlog o preuzimanju rukovođenja FK Veležom pozivam ih da dođu s prijedlogom i dostave ga Skupštini FK Velež.

Kao član Upravnog odbora FK Velež ili kao privatni subjekt, ja ću ostati sponzor i prijatelj kluba i ubuduće kao što smo to već, moja porodica i ja, radili i ovih 20 godina.

Jer Velež je bio i Veleža će biti. I poslije pobjede i poslije poraza! Sa novom postavkom ili bez ” dodao je Frenjo.