Prema izvještajima Sky Germany, transfer Deniza Undava u Stuttgart je na rubu propasti nakon što se nisu mogli dogovoriti s Brightonom oko cijene. Brighton je prvotno odbio Stuttgartovu ponudu za 28-godišnjeg napadača, koja je navodno iznosila oko 23 miliona eura.

Stuttgart je zatim uputio novu ponudu između 27 i 30 miliona eura, no Galebovi su i ovu ponudu odbili, tražeći još veću sumu za Undava. Vrlo je malo vjerovatno da će Stuttgart uputiti novu ponudu za Undava, s obzirom na njihov finansijski limit za transfere.

Ako bi Undav prešao u Stuttgart, transfer bi postavio novi rekord za klub, nadmašivši prethodni rekord koji je postavljen kada je Ermedin Demirović došao iz Augsburga. Sada će VfB Stuttgart razmotriti alternativne opcije za poziciju napadača, a glavni kandidat je Arnaud Kalimuendo iz Rennesa.

Ovo znači da bi, iako Stuttgart kvalifikovao za Ligu prvaka, klub mogao izgubiti četiri ključna igrača iz prošle sezone: Serhou Guirassyja, Waldemara Antona (oba iz Borussije Dortmund), Hirokija Ita (Bayern Munchen) i Deniza Undava (istek pozajmice), koji su svi napustili klub.

Iako je Stuttgart imao uspješan prelazni rok u smislu planiranja i priprema za budućnost, gubitak ključnih igrača i nemogućnost njihovog potpune zamjene ostavlja gorak okus.