Duško Vranešević je preuzeo Posušje pred početak priprema za novu sezonu. Posušje, koje je prošle sezone bilo najprijatnije iznenađenje Premijer lige, uz trenera koji je svoj put do Premijer lige zaradio radom u Prvoj ligi Federaciji Bosne i Hercegovine.

Posušje sada u nikad izazovnijoj sezoni Premijer lige očekuje težak zadatak. Rezultate iz prošle sezone neće biti lako ponoviti, ali itekako imaju na čemu graditi svoj optimizam.

“Što se tiče priprema možemo biti zadovoljni onim što smo uradili. Odigrali smo sedam kontrolnih utakmica kroz koje smo dali šansu svim igračima. Došlo je i dosta novih igrača, tako da pripreme su nam poslužile kao faza adaptacije mene na njih kao igrače i njih na neke moje zamisli i viziju koju želim da sprovedem. Možemo biti zadovoljni onim što smo uradili i sigurno da spremni dočekujemo Premijer ligu BiH” – rekao je na početku razgovora za MeridianSportBH Duško Vranešević.

Mladi stručnjak dobro poznaje ekipu Posušja, pošto je prije novog angažmana vodio Tomislav, koji je često igrao pripremne utakmice protiv tima sa Mokrog Doca.

“Prije mog dolaska pratio sam Premijer ligu, posebno Posušje koje mi je bilo jako blizu bivšem klubu. Gledao sam utakmice i već sam imao određenu sliku tima. Drugačije je kada gledate utakmice i drugačije je kada trenirate te igrače, nije baš bio potreban duži period da imam neki osnovni uvid u igrače i njihove mogućnosti. Tako da, meni je ta adaptacija na igrače kratko trajala. Sigurno da svaki trener ima neku svoju viziju i da pokušava da to prenese na igrače i da treba neki određeni perioda da se sve stvari pohvataju. Mi idemo tim putem i kako vrijeme odmiče igrači prihvataju moje zahtjeve i sigurno da imamo još prostora za napredovanje” – istakao je Vranešević.

Jedan je od rijetkih trenera koji je do Premijer lige došao stepenicu po stepenicu. Od omladinskih kategorija, Prve lige RS, Prve lige FBiH, te naizad Premijer lige.

“Kada sam ušao u ovaj trenerski posao, to je bio moj cilj i jedan od ciljeva da budem trener u Premijer ligi BiH. Sigurno da nije bio lak put da dođem do toga i moram sam nekim zaobilaznim putem ići ali išao sam stepenicu po stepenicu i ljudi iz Posušja su prepoznali stvari koje sam radio u prethodnim klubovima i našli smo zajednički jezik i jako sam sretan što sam u ovako organizovanom klubu” – kazao je trener Posušja.

U novoj sezoni čak četiri ekipe bi mogle napustiti Premijer ligu. To je pritisak sa kojim se mora nositi sada većina klubova u elitnom rangu.

“Ova sezona će biti specifična po mnogo čemu, a to je da se liga skraćuje sa dvanaest na deset klubova i da će se sigurno pola lige boriti za opstanak. Prošla sezona je bila takva kakva jeste gdje je klub ostvario istorijski uspjeh i ne treba puno razmišljati o tome jer nas već čekaju novi izazovi. Svaka utakmica će biti posebna i teška na svoj način, a cilj je da Posušje bude stabilan premijerligaš i da bude u toj sigurnoj zoni i da što prije izađe odnosno odmakne iz te opasne zone i da imamo tendenciju rasta i da budemo jedna baza za razvijanja igrača” – kaže Vranešević.

Otkrio nam je i šta očekuje od svojih igrača u novoj sezoni.

“Moje ambicije kao trenera su uvijek najveće i kao trener tražim od svojih igrača da daju maksimum i tražiću od svojih igrača da svaku utakmicu idemo na pobjedu. Mislim da tako trebamo svi razmišljati i vidjećemo gdje će nas to odvesti. MIslim da će Posušje svima biti tvrd orah i sigurno da ćemo pokušati da igramo jedan lijep fudbal i da svi koji dolaze na utakmicu uživaju u lijepom fudbalu”.

Posušje će imati hendikep da na početku sezone domaće utakmice neće igrati na svom stadionu, već u Tomislavgradu.

“Mi smo sada u procesu zamjene terena, tačnije postavlja se hibridni teren na našem stadionu i igraćemo u Tomislavgradu. Svi klubovi koji su dobili hibridne terene su prošli taj proces i sada smo mi na redu i mislim da ćemo imati i veliku podršku gore jer imamo jako dobre odnose sa ljudima gore. Ovim putem pozivam sve navijače koji mogu doći da nas podrže u što većem broju i da sigurno uđemo u prvenstvo i da ostvarimo pobjedu koja bi nam dala vjetar i dodatni motiv za nastavak prvenstva” – rekao je Vranešević.

Dobra stvar za Posušje jeste što je veći dio tima iz prošle sezone ostao na okupu.

“Ostalo je nekih 70% igrača od prošle sezone, ostala je ta neka okosnica, otišli su neki jako bitni igrači kao što su Frane Maglica i Luka Lučić koji su igrali na tim bočnim pozicijama. Imali smo i dva peha gdje se Žoa Erik povrijedio još prošle sezone i nećemo ga imati još sigurno naredna dva mjeseca, Karlo Kamenar se povrijedio na početku priprema i tako da će se i on ove sedmice priključiti timu. To su jako bitna četiri igrača koji su bili nosioci ekipe i sigurno da momci koji su došli na te pozicije od njih očekujemo da ih na dostojan način zamjene. Sigurno da je potrebno vrijeme i ne sumnjam da će ti momci nadomjestiti ta mjesta koja su otišla i da će pokazati da su prava pojačanja za nas” – otkrio je Duško Vranešević.

Posušje je do sada odigralo sedam pripremnih utakmica, od čega jednu protiv splitskog Hajduka.

“Igrali smo do sada sedam pripremnih utakmica sa teškim protivnicima što nam je i bio cilj i da svi igrači dobiju priliku kako bismo moj stručni štab i ja imali uvid sa čim raspolažemo. Mogu biti zadovoljan jer se kroz ove utakmice pokazalo da ova ekipa ima još prostora za napredak i da sve može biti puno bolje”.

Vranešević kaže da ne postoji prostor za kalkulacije, te da u Premijer ligi nema razlike između protivnika.

“Nema najtežih protivnika, svi protivnici su najteži i kada se raspored na početku izvuče uvijek postoje te kalkulacije postoje da li je raspored dobar ili nije. Svaki raspored je na svoj način težak i uglavnom kada igrate protiv klubova koji su na vrhu Borac, Sarajevo, Zrinjski i svi govore da su to najlakše utakmice i ekipe protiv kojih nemate toliki pritisak. Ja ne mislim tako i mislim da su to jednako bitne utakmice kao utakmice protiv klubova koji su u rangu vas.

Bodovi su u pitanju i sigurno da svako ide na to da osvoji a ne da izgubi. Raspored i utakmice u kojima igrate sa direktnim po kvalitetu protivnicima da one možda nose malo veću težinu. Nema lakih protivnika, nema lakih utakmica i to je liga pokazala posljednje sezone. Imamo za primjer Zvijezdu 09, klub koji je bio na dnu tabele i koji je uspio pobijediti i Zrinjski i Sarajevo. Biće ovo zanimljivo prvenstvo i do kraja se neće znati ništa” – kazao je on.

Istakao je da će Premijer liga napredovati pojavom hibridnih terena.

“Sigurno da infrastruktura, hibridni tereni doprinose još boljoj prezentaciji onog što igrači izvode na terenu. Od ove sezone korištenje VAR-a i biće još tih čistih situacija. Nekad ranije je bilo to jako loše, tereni su bili loši i kao i uslovi za igru. Pratimo evropski trend i terene i nadam se da će se taj trend prenijeti i na Prvu ligu Federacije BiH kao i na Prvu ligu Republike Srpske odakle nam je potrebna ta baza igrača koji bi uz taj napredak lakše dolazili do Premijer lige”.

Od nove sezone u Premijer ligi biće i VAR.

“Ako je bio pravi momenat za VAR onda je to sada kada ispadaju četiri ekipe i kada se liga skraćuje. Ne bih komentarisao suđenje jer otakako postoji Premijer liga BiH suđenje se komentariše i uvijek neko zadovoljan, a neko ne i sigurno da sve to može biti na nekom boljem nivou i to je sada taj VAR gdje ćemo svi imati uvid i sve greške će se svesti na minimum. Sigurno da će ekipama biti lakše, pričaće se manje o tome i treba da se bavimo fudbalom i onome što je naš prvashodni cilj i da svi uživamo u tome i da igrači i svi okolo što manje vremena troše na to. Tako da, drago mi je što će VAR krenuti i što će nam pomoći da svi budemo bolji” – kazao je Vranešević i dodao:

“Sigurno da će postati atraktivnija i da igrači i treneri koji su ranije dolazili u Premijer ligu BiH da su imali predrasude o ovoj ligi na osnovu kvaliteta. Ova liga je nezgodna za igranje i ova liga je jedna od najbolje posjećenih liga na prostoru bivše Jugoslavije jer ima dosta klubova koji imaju veliku armiju navijača i da samim tim i tom infrastrukturom i svim i navijači dobijaju bolji ambijent i ugođaj i taj dan kada je utakmica to treba da bude pravi spektakl i tako treba svi da gledamo.

Kod nas se fudbal gleda kao borba za goli život, na život i smrt, fudbal je igra u kojoj treba svi da uživamo. Igrači su na prvom mjestu i sve te oči treba da budu uprte na njih, kod nas se to sve doživaljava na nekih način gdje se pobjede doživaljvaju jako euforično, a porazi jako tragično i mislim da treba da nađemo jedan balans. Sigurno da kako vrijeme bude odmicalo da će liga privlačiti još puno igrača iz okruženja.

Razgovarali smo i o čestim promjenama trenera, koje su u Premijer ligi naročito izražene.

“Ja sam to u svojim ranijim intervjuima isticao i govorio sam o tome da smo mi sigurno jedna od liga koja promijeni najviše trenera u jednoj sezoni. Posušje u zadnje četiri godine je promijenilo sedam trenera i mnogi klubovi i Borac i Željezničar i svi su težili nekim promjenama. Mislim da uprave klubova trebaju dati trenerima malo veću podršku i sigurno da trener ne može sve da sprovede za mjeseca dana i sigurno da neke stvari trebamo učiti neke stvari od klubova iz Evrope.

Vrijeme i vizija se ne mogu sprovesti za kratak period, pogotovo jer je kod nas velika migracija igrača u polusezoni i sezoni i svaki klub mijenja puno igrača i trenera. Treneri se ne smiju upustiti u veći rizik da se bave fudbalom imajući negdje u podsvjesti da će kroz jedan ili dva loša rezultata da će dobiti otkaz. Sve su to stvari na koje treba obratiti pažnju. Posebno jer je došlo do smjene generacija i mislim da imamo dobrih mladih trenera kojima treba dati priliku da sprovedu viziju da se počnu baviti fudbalom i da taj sam ugođaj utakmice bude okršaj dva trenera, okršaj dvije vizije i da to prepoznaju navijači i da to bude jedna ljepota. Nadam se da će u skorijem vremenu biti malo više povjerenja i da će to sve ići nekim dobrim tokom” – zaključio je Duško Vranešević.