Artem Dovbyk postigao je gol u 88. minuti kojim je Ukrajina povela sa 2:1, preokrenuvši rezultat protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine na zeničkom Bilinom polju, u polufinalu baraža za plasman na nedavno završeno Evropsko prvenstvo u nogometu.

Ukrajinci su kasnije izborili nastup na Euru, a sada je i Dovbyk ostvario transfer karijere, pri tom “udarivši” na svoj doskorašnji klub.

Novo pojačanje italijanske Rome, koje dolazi nakon sjajne sezone u španskoj La Ligi, nazvalo je Gironu “malim klubom”.

Ovaj 27-godišnji ukrajinski napadač postigao je 24 gola i osam asistencija u 36 utakmica prošle sezone za katalonski klub, koji je završio na trećem mjestu La Lige.

Girona ga je dovela iz ukrajinskog kluba Dnipro 2023. godine.

“Prošla sezona bila je fantastična za mene, ali došlo je vrijeme da napravim korak naprijed. Pritisak će biti drugačiji. Girona je mala ekipa u Španiji, dok je Roma važan klub u Italiji s puno historije.

Neće biti isto. Znam da će biti pritiska, ali nogomet bez pritiska nije nogomet”, rekao je Dovbyk.

Detalji transfera nisu objavljeni, ali italijanski mediji navode da će klub iz italijanske prijestonice platiti oko 38 miliona eura obeštećenja za Dovbyka.

Trener Rimljana, Daniele De Rossi, tražio je više napadačkih opcija za sljedeću sezonu nakon što se Belgijanac Romelu Lukaku vratio u engleski Chelsea nakon posudbe.