Fudbaleri Veleža i Zrinjskog, osvajači Kupa Bosne i Hercegovine u posljednje dvije sezone, svoje evropske kampanje započinjali su u drugom pretkolu Konferencijske lige. Međutim, prema informacijama do kojih je došao Faktor, od naredne sezone mogla bi nastupiti promjena. Evropska fudbalska federacija (UEFA) mogla bi razočarati tim koji će u sezoni 2024/25 osvojiti Kup BiH.

Naime, prema preliminarnoj pristupnoj listi za sezonu 2025/26, osvajač Kupa BiH neće početi takmičenje od drugog, već od prvog pretkola Konferencijske lige. Iako lista još nije konačna, očekuje se da će konačna potvrda biti objavljena pred kraj sezone 2024/25.

Pristupna lista se određuje na osnovu petogodišnjeg koeficijenta saveza, u ovom slučaju od sezone 2019/20 do sezone 2023/24. Trenutno, prema posljednjoj listi, BiH se nalazi na 39. mjestu i prva je “ispod crte”. Farski Otoci su ispred nas, a njihov osvajač Kupa će početi takmičenje od drugog pretkola Konferencijske lige.

Drugoplasirani i trećeplasirani timovi iz Premijer lige BiH će, kao i do sada, igrati prvo pretkolo Konferencijske lige, dok će prvak naše zemlje evropsku kampanju započeti od prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka.