Italijanskog skakača u vis Gianmarca Tamberija zadesili su ozbiljni zdravstveni problemi pred nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, zbog čega je hospitalizovan. Tridesetdvogodišnjak je primljen u bolnicu zbog sumnje na kamen u bubregu. Tamberi, koji je pre tri godine zajedno sa Mutazom Barshimijem iz Katara osvojio zlato, pripremao se za Pariz s velikim ambicijama. Međutim, na društvenim mrežama je objavio fotografije iz bolničkog kreveta, što dovodi u pitanje njegov nastup na OI.

“Nevjerovatno… Ovo ne može biti istina. Osjetio sam oštar bol. CT, ultrazvuk, nalaz krvi. Vjerovatno kamen u bubregu. I sada, tri dana prije događaja zbog kojeg sam žrtvovao sve, ležim u krevetu bespomoćan s temperaturom od 38,8 stepeni Celzijusa,” napisao je Tamberi, koji je zbog povrede već morao da propusti Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.

Tamberi je otkrio da je još uvijek u Italiji i da je morao otkazati let za Pariz u ponedjeljak. “Trebalo bi da krenem na put ka velikom snu, umjesto toga mi je savjetovano da odložim putovanje u nadi da će se uz malo odmora ova noćna mora završiti. Ali jedno je sigurno. Ne znam kako, ali stići ću, bit ću tu i dat ću sve od sebe do posljednjeg skoka, kakva god da je situacija,” napisao je.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli HALFSHAVE (@gianmarcotamberi)

Inače, kvalifikacije u skoku u vis održavaju se u srijedu, a finale je na programu u nedjelju.

Tamberi, olimpijski i svjetski prvak, već je imao peh na ceremoniji otvaranja igara kada je, mašući zastavom na čamcu, izgubio vjenčani prsten u rijeci Seni, te se izvinio supruzi zbog toga.

Tamberi je jedna od velikih atletskih zvezda, s titulama olimpijskog i dvostrukog svjetskog prvaka i četverostrukog evropskog prvaka. Osvojio je devet medalja na najvećim takmičenjima (sedam zlata, jedno srebro s evropskih i jednu bronzu sa svjetskih prvenstava) i dvostruki je pobjednik Dijamantske lige.