Ove godine, Olimpijske igre u Parizu bile su obilježene brojnim skandalima, a posebno su se izdvojili oni vezani za alžirsku bokserku Imane Khelif.

Imane je dospjela u centar pažnje svjetske javnosti nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dopustio njen nastup na Igrama, uprkos odluci Međunarodne bokserske federacije (IBA) da je suspenduje sa Svjetskog prvenstva 2023. zbog prisustva muškog hromozoma.

Međunarodni olimpijski komitet izjavio je da nema sumnje da su Imane Khelif i druga sporna bokserka, Tajvanka Lin Yu-Ting, žene te da ispunjavaju sve potrebne uslove za ravnopravno takmičenje s ostalim bokserkama. Ipak, to nije spriječilo uvrede i razne etikete na društvenim mrežama upućene njima.

Zbog toga se sada po prvi put oglasila i sama Imane Khelif, čiju izjavu za SNTV prenosi Associated Press.

– Šaljem poruku svim ljudima širom svijeta da se drže olimpijskih načela i Olimpijske povelje, da se suzdrže od zlostavljanja svih sportista jer to ima posljedice, velike posljedice. To može uništiti ljude, može ubiti misli, duh i um ljudi. Može podijeliti ljude. Zbog toga ih molim da se suzdrže od zlostavljanja, rekla je Imane.

Poručila je i da je ne zanimaju tuđa mišljenja.

– Ne zanima me tuđe mišljenje. Došla sam ovdje zbog medalje i da se takmičim za medalju. Sigurno ću se takmičiti kako bih se poboljšala i bila bolja, i ako Bog da, poboljšat ću se, kao svaki drugi sportista.

Smatra da je Olimpijski komitet donio ispravnu odluku što joj je omogućio da se takmiči.

– Znam da mi je Olimpijski odbor učinio pravdu, i zadovoljna sam ovim rješenjem jer ono pokazuje istinu. Kontaktiram s porodicom dva puta sedmično. Nadam se da nisu duboko pogođeni. Brinu se za mene. Ako Bog da, ova kriza će završiti zlatnom medaljom, i to bi bila najbolja reakcija s moje strane, zaključila je Alžirka.