Mateo Kovačić postao je središnja figura derbija Premier lige, ne samo zbog svoje impresivne igre već i zbog kontroverzne situacije koja je uslijedila.

U utakmici između Manchester Cityja i Chelseaja, koja je završila pobjedom Cityja od 2:0, hrvatski veznjak našao se u središtu pažnje tijekom ključnog trenutka u 77. minuti. Tada je, pri vodstvu Cityja od samo jednog gola, u kaznenom prostoru gostiju došlo do dvoboja između Kovačića i Chelseaovog igrača Mala Gusta. U toj borbi za loptu, lopta je udarila Kovačića u ruku, nakon čega se odbila u korner.

Sudac Anthony Taylor odmah je dosudio korner za Chelsea, ali igrači domaće momčadi nisu bili zadovoljni tom odlukom. Smatrali su da je Kovačićeva ruka uzrokovala nepravilnost i da bi im trebao biti dosuđen jedanaesterac.

Uslijedila je dramatična scena na terenu, gdje su igrači Chelseaja okružili suca zahtijevajući kazneni udarac. Svi pogledi tada su se okrenuli prema VAR sustavu, čekajući konačnu odluku.

VAR pregled situacije donio je presudu koja je podržala Taylorovu odluku. Premier liga kasnije je obrazložila da, iako je lopta pogodila Kovačića u ruku, on nije imao dovoljno vremena niti prostora da reagira i izbjegne kontakt s loptom.

Ova odluka podsjetila je na sličan slučaj s Europskog prvenstva kada Njemačka nije dobila penal protiv Španjolske, iako je lopta pogodila Marca Cucurellu u ruku nakon udarca Jamala Musiale.

Odluka VAR-a izazvala je mnogo rasprava, ali prema pravilima igre, ako je ruka u prirodnom položaju i igrač nema vremena reagirati, kazneni udarac se ne dosuđuje.