Izgleda da je Gennaro Gattusu bolje bilo da nakon remija sa Lokomotivom nije iznosio svoje mišljenje o Ivanu Perišiću, jer se nakon pobjede nad Varaždinom može govoriti o dvostrukim standardima italijanskog trenera.

“Prije dvadeset dana Perišić je došao u moj ured i rekao da želi otići. Ako neko ne želi ostati, moram to poštovati. To se odnosi i na njega i na ostatak ekipe, dok u svlačionici postoje pravila koja se moraju poštovati,” izjavio je Gattuso nakon utakmice koja je završila 1:1 sa Lokomotivom.

Ova izjava o Perišiću stigla je dan kasnije, nakon što je legendarni Hrvat suspendovan i izbačen iz tima. Mnogi su smatrali da Gattuso nije trebao iznositi takve informacije van svlačionice.

Vjerovatno s namjerom da prebaci krivicu na Perišića, Gattuso je odlučio “otvoriti oči” navijačima Hajduka, sugerišući da je ‘Vatreni’ taj koji želi otići, čime je pokušao “prevariti” publiku. Nakon svega, Ivan je dao intervju u kojem je indirektno kritikovao trenera, rekavši da je “neko odlučio da više nisam potreban Hajduku.”

Splićani su odlučili da zatvore ovaj slučaj, ali je nakon pobede nad Varaždinom jedna Gattusova izjava izazvala pažnju. Govorio je o statusu Rokasa Pukštasa i njegovom mogućem transferu.

“Prije desetak dana sam u razgovoru s njim čuo da je na izlaznim vratima. Bilo bi logično da, ako klub želi ostvariti transfer nekoga, tu osobu poštedi, kako ne bi propala prodaja, ali ne znam ništa, on i dalje trenira s nama,” rekao je Italijan.

Iako je popularni ‘Rino’ znao da Pukštas razmišlja o odlasku, nastavio ga je koristiti kao startera, dok je s druge strane Perišića odlučio definitivno isključiti. Stoga se mnogi s pravom pitaju da li Gattuso primenjuje dvostruke standarde.