Srpski klubovi doživjeli su novu tešku večer u pretkolima europskih natjecanja. Partizan je na domaćem terenu poražen 1:0 od belgijskog Genta u play-offu Konferencijske lige, čime se našao u opasnosti da, unatoč dobroj početnoj poziciji, ostane bez nastupa u europskim natjecanjima ove jeseni. Ranije je TSC Bačka Topola izgubila 3:0 na svom terenu od Maccabija iz Tel Aviva u play-offu Europske lige, a trener TSC-a, Dean Klafurić, suočio se s dodatnim izazovima jer su dva njegova igrača isključena tijekom utakmice. Ako TSC ne uspije preokrenuti rezultat u uzvratnoj utakmici, igrat će u skupinama Konferencijske lige.

Također, Crvena zvezda je u srijedu poražena od norveškog Bodo/Glimta u play-offu Lige prvaka, dok je Radnički iz Kragujevca ispao u drugom pretkolu Konferencijske lige od crnogorskog Mornara, koji je tako ostvario svoj drugi povijesni prolazak u Europi. Vojvodina nije uspjela protiv Ajaxa i ispala je s ukupnim rezultatom 4:1. Kao rezultat ovih neuspjeha, Supersport HNL je na ljestvici koeficijenata prestigao srpsku ligu i sada zauzima 20. mjesto.

Ova sezona nije iznimka jer srpski klubovi već duže vrijeme bilježe loše rezultate u Europi. Stručnjaci i mediji u Srbiji ističu da je srpska liga prebrzo dobila visok koeficijent i da je broj klubova koji se natječu u Europi prevelik za trenutni nivo kvalitete. U posljednje dvije sezone čak pet srpskih klubova sudjelovalo je u europskim natjecanjima, no rezultati su poražavajući – u posljednjih 40 utakmica, srpski klubovi zabilježili su 35 poraza, dvije pobjede i tri remija.

Rezultati srpskih klubova u europskim kvalifikacijama posljednje dvije sezone uključuju teške poraze poput onih koje su pretrpjeli TSC Bačka Topola, Crvena zvezda, Čukarički, Vojvodina, Partizan i Radnički, što dodatno potvrđuje krizu u srpskom klupskom nogometu.

Sezona 2023./24.
Braga – TSC Bačka Topola 7:1 (ispali u grupu Europske lige, tamo osvojili jedan bod uz gol razliku 6:19)

Crvena zvezda (direktan plasman u grupu Lige prvaka, osvojila jedan bod uz gol-razliku 7:15)

Olympiacos – Čukarički 6:1 (ispao u skupine Konferencijske lige, 0 bodova uz gol-razliku 2:16)

Apoel – Vojvodina 4:2

Partizan – Sabah 2:2 (prolaz na penale)

Nordsjælland – Partizan 6:0

Sezona 2024./25. dosad
Dinamo Kijev – Partizan 9:2

Ajax – Vojvodina 4:1

Mornar – Radnički 2:2 (prolaz Mornara na penale)

Lugano – Partizan 3:2

Bodo/Glimt – Crvena zvezda 2:1

TSC Bačka Topola – Maccabi 0:3

Partizan – Gent 0:1