Legendarni njemački nogometni trener Christoph Daum preminuo je danas u 70. godini života nakon duge i teške borbe s rakom. Daum je sa opakom bolešću počeo da se suočava od jeseni 2022. godine, nakon čega se povukao iz javnosti, ali se ubrzo vratio medijima.

Redovno je davao intervjue njemačkim medijima i pojavljivao se u raznim emisijama, naglašavajući da je “rak izabrao pogrešno tijelo” kako bi pružio podršku drugima koji se bore s istim problemom.

U svojoj trenerskoj karijeri, Daum je vodio brojne klubove uključujući Köln, Stuttgart, Bešiktaš, Bayer Leverkusen, bečku Austriju, Fenerbahče, Eintracht, Club Brugge i Bursaspor, te bio selektor Rumunije.

Osvojio je titulu prvaka Njemačke sa Stuttgartom, kao i Superkup Njemačke, a tri puta je bio prvak Turske, uz osvajanje turskog Kupa i Superkupa. Takođe, 2003. godine je osvojio duplu krunu sa bečkom Austrijom.

Trebao je postati selektor Njemačke nakon neuspjeha na Euru 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj, ali je Uli Hoeneß intervenisao, javno ga optužujući za upotrebu nedozvoljenih supstanci.

Daum je pristao na testiranje, koje je pokazalo prisustvo kokaina, što je rezultiralo gubitkom pozicije selektora Njemačke.