Novi sustav igranja nogometne Lige prvaka već mjesecima izaziva mnoge rasprave, no kako se bliži početak natjecanja, mnogi su sve zbunjeniji. Unatoč našim pokušajima da objasnimo novi format, vjerojatno nećemo moći obuhvatiti sve aspekte, jer će se neke stvari razjasniti tek kad natjecanje počne. UEFA je radila na ovom novom formatu šest godina.

U novom sustavu sudjeluje 36 klubova, a umjesto dosadašnjih skupina s po četiri kluba, sada postoji samo jedna ljestvica s 36 redaka. Do sada su u Ligi prvaka postojale manje ljestvice, a usporedbe radi, najveće lige poput Premier lige ili La Lige imaju 20 klubova. Novi format Lige prvaka uključuje povećanje broja utakmica – u ligaškoj fazi s 96 na 144, dok se broj utakmica u nokaut-fazi povećava s 29 na 45, što znači da će ukupno biti odigrano 64 utakmice više nego prije.

Međutim, unatoč jednoj velikoj ljestvici, Liga prvaka će imati samo osam kola, što je daleko manje od uobičajenog broja kola u klasičnim ligama, koje bi zahtijevale 35 ili 70 kola ako bi se igrale jednokružno ili dvokružno. Ovaj novi format sve više podsjeća na ideje Superlige, no UEFA ne želi da se Liga prvaka povezuje s tim projektom, što je jasno dao do znanja njezin predsjednik Aleksander Čeferin.

Konačna ljestvica ligaškog dijela Lige prvaka bit će formirana nakon što svaki klub odigra osam utakmica protiv osam različitih protivnika. Svaka momčad će četiri puta igrati kod kuće, a četiri puta u gostima. Kako bi se osiguralo da svi sudionici imaju podjednake uvjete, UEFA je odlučila da će svaki klub igrati protiv dva protivnika iz svake od četiri skupine nositelja; s jednim kod kuće, a s drugim u gostima. Klubovi su raspoređeni prema nositeljskim skupinama, pri čemu su prva dva šešira već definirana, dok će se preostala dva znati nakon play-offa.

Prvi ždrijeb za novu Ligu prvaka održat će se 29. kolovoza u Nyonu. Ovaj ždrijeb će biti drugačiji jer će se zbog jedinstvene lige izvlačiti suparnici za svaki klub pojedinačno. Uefino superračunalo će automatski odrediti protivnike za svaki klub nakon izvlačenja kuglica. Stéphane Anselmo, zadužen za strateški razvoj natjecanja, objasnio je da bi ždrijeb prema starom sustavu zahtijevao tisuće kuglica i trajao bi predugo, pa su se odlučili za ovu bržu metodu.

Izvlačenje će i dalje uključivati fizičko biranje kuglica, ali će računalo nasumično odabrati protivnike, osiguravajući da nema zastoja u procesu. Pravilo koje sprječava da klubovi iz istog saveza igraju međusobno ostaje na snazi, ali sada će klubovi moći igrati protiv dva različita protivnika iz iste lige. Tako bi, primjerice, Dinamo (ako prođe Qarabag) mogao igrati protiv Real Madrida i Barcelone.

Za ždrijeb Lige prvaka važno je napomenuti da položaj kluba u pojedinom potu nema značaja, jer svaki klub dobiva protivnike iz svih potova, uključujući i onaj u kojem se nalazi. Raspored utakmica za ligašku fazu bit će objavljen 31. kolovoza.

Novost u ovom formatu je da će se neke utakmice igrati i četvrtkom, konkretno prvo kolo, koje će se održati od 15. do 17. rujna. UEFA je odlučila da svaki od tri europska kupa ima svoj poseban tjedan, pa će Liga prvaka imati prvi ekskluzivni europski tjedan. Tradicionalni termini utorak i srijeda ostaju, ali će se iznimno prvi tjedan igrati i u četvrtak. Europska liga započinje tjedan kasnije, koji će biti rezerviran samo za njezine utakmice.

Svi mečevi posljednjeg kola igraju se istovremeno 29. siječnja, što će omogućiti maksimalnu napetost jer će rezultati jedne utakmice utjecati na ishod drugih. Anselmo, UEFA-in matematičar, opisao je ovo kao pobjedničku formulu, jer će tih 18 utakmica imati značaj za konačne plasmane klubova.

Nakon ligaške faze, 24 kluba će nastaviti natjecanje. Prvih osam klubova direktno ide u osminu finala, dok će klubovi od 9. do 24. mjesta igrati play-off rundu. Klubovi koji završe na pozicijama od 25. do 36. mjesta ispadaju iz natjecanja i završavaju svoju europsku sezonu. Nakon 1999. godine više ne postoji mogućnost prelaska u Europsku ligu za klubove koji ispadnu iz Lige prvaka, što su ranije koristili klubovi poput Seville ili Chelseaja.

UEFA je zaključila da će nova pravila podići zanimljivost natjecanja, jer će gotovo svako mjesto na ljestvici imati svoje značenje i prednosti. Ždrijebovi za play-off rundu i samu nokaut-fazu bit će određeni prema plasmanu u ligaškoj fazi, a parovi će biti raspoređeni kao u teniskim turnirima, što znači da se klubovi koji završe na prva dva mjesta mogu susresti tek u finalu. Slično, klubovi na 3. i 4. mjestu mogu igrati protiv prva dva najranije u polufinalu.

U ždrijebu za play-off nokaut-faze, 9. klub će igrati protiv 23. ili 24., dok će drugi preostali klub igrati protiv 10. Ovaj sustav osigurava da se već u toj fazi definiraju potencijalni parovi za osminu finala, četvrtfinale i polufinale.

Financijski aspekt je ključan, jer svaki klub koji sudjeluje u ligaškoj fazi dobiva osnovni iznos od 18,62 milijuna eura. UEFA će ukupno podijeliti preko 900 milijuna eura, uz bonuse za pobjede i remije. Klubovi će također dobiti dodatne bonuse na temelju konačnog plasmana, a novost je uvođenje sustava dionica, gdje će klubovi dobiti novčane nagrade ovisno o mjestu na ljestvici. Na kraju, svi klubovi dijelit će i iznos od najmanje 835 milijuna eura temeljen na prodaji medijskih prava i koeficijentima liga iz kojih dolaze.

Izvor: SN