Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu započinje novu sezonu A3 Lige nacija utakmicom protiv Nizozemske u Eindhovenu. Ovaj meč predstavlja prve “takmičarske utakmice” za Zmajeve predvođene selektorom Sergejom Barbarezom. Prethodne utakmice protiv Engleske i Italije u junu bile su prijateljske i igrane u nezgodnom trenutku, s obzirom na to da su Englezi i Italijani bili u punom pripremnom režimu za EURO, dok je bh. tim bio u fazi slaganja novih kontura, suočen s izostancima ključnih igrača kao što su Džeko, Krunić, Dedić i Kolašinac.

Nažalost, Kolašinac neće biti dostupan ni za meč protiv Nizozemske, niti za utakmicu protiv Mađarske tri dana kasnije. Povreda koju je zadobio u Superkupu Evrope protiv Real Madrida još uvijek se nije oporavila, a postoji i informacija da je već napustio bazu u Eindhovenu i vratio se u klub.

Nizozemska, koja je polufinalist nedavno završenog EURO-a, smatra se jednim od najboljih timova u evropskom i svjetskom fudbalu, te će sigurno predstavljati ozbiljan izazov za Bosnu i Hercegovinu.

Barbarez će morati odlučiti hoće li se u subotu suprotstaviti Nizozemcima s mladim igračima, iskusnim veteranima ili kombinacijom oba. U odnosu na juni, korekcije u postavci igre i formaciji trebale bi biti minimalne, a sigurno je da će doći do određenih rotacija u sastavu.

Na golmanskoj poziciji, trener Siniša Mrkobrada ima izbor između Nikole Vasilja, Kenana Pirića i Osmana Hadžikića, pri čemu trenutno prednost ima Vasilj. U posljednjoj liniji, Barbarez bi mogao računati na iskusnog Bičakčića, dok bi uz njega mogli igrati Ahmedhodžić i Katić (ili Radeljić).

S obzirom na izostanak Kolašinca, očekuje se da će lijevi bok zauzeti Gazibegović, dok će po desnoj strani igrati Dedić. Krunić bi trebao biti jedna od ključnih figura u veznom redu, dok će Benjamin Tahirović, koji nije imao minutažu u Ajaxu i nije našao novi klub tokom ljetnog prijelaznog roka, vjerovatno biti izostavljen.

Uz Krunića, u veznom redu bi trebali igrati Gigović i Hajradinović, dok će Demirović vjerojatno imati ulogu krilnog napadača i pomagati kapitenu Džeki u vrhu napada. Pojedine utakmice, poput one protiv Ukrajine u baražu za EURO, pokazale su da Demirović bolje dolazi do izražaja kada igra zajedno s Džekom.

Utakmica Nizozemska – Bosna i Hercegovina igra se u subotu s početkom u 20:45 sati.

Mogući sastav BiH: Vasilj, Dedić, Ahmedhodžić, Bičakčić, Katić (Radeljić), Gazibegović, Gigović, Krunić, Hajradinović, Demirović, Džeko.