Grupa od oko 50 talijanskih navijača, obučena u crno, sinoć je okrenula leđa tijekom intoniranja izraelske himne prije utakmice Lige nacija u Mađarskoj, čime su jasno izrazili svoje neslaganje.

Uz talijansku zastavu s natpisom “Liberta” (Sloboda), navijači su podigli transparente s crnim kosim crtama, što je čin protesta.

Zbog sukoba s Hamasom, Izrael je svoje domaće utakmice prebacio u Mađarsku.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji održava bliske veze s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, zabranio je palestinske prosvjede, nazivajući ih prijetnjom javnoj sigurnosti.

Ista skupina talijanskih navijača također je uzvikivala slogane protiv antifašističke aktivistice Ilarije Salis, koja je nedavno puštena iz kućnog pritvora u Budimpešti.

Salis, koja se suočila s optužbama za napad na desničarske prosvjednike, postala je članica Europskog parlamenta u lipnju. Njene fotografije s lisicama i okovima iz mađarske sudnice izazvale su veliku političku raspravu u Italiji.

Utakmica Izraela i Italije igrala se u Budimpešti, dok je Belgija nedavno pobijedila Izrael 3:1 u Debrecenu. Unatoč planovima za utakmicu između Italije i Izraela u Udinama, gradsko vijeće još nije dalo odobrenje, dok su pro-palestinski prosvjedi najavljeni za isti dan.