Bliži se prvi sarajevski vječiti derbi u ovoj sezoni. Na Hasetovom stadionu 25.septembra Sarajevo će ugostiti Željezničar. Prema trenutnom poretku na tabeli, Sarajevo i Željezničar su prvi odnosni drugi, ali su moguće promjene do utakmice.

Na najvećem bosanskohercegovačkom stadionu očekuje se velika posjeta navijača dva kluba, ali i dolazak nikad većeg broja agenata i skauta iz inostranstva.

Prema informacijama našeg portala, razlog za dolazak agenata, sportskih direktora i skauta u glavni grad BiH su oni najatraktivniji igrači dva tima. Sarajevo u svom izlogu ima vrijednije eksponate.

Giorgi Gulashvili je najbolji igrač Sarajeva, trenutno prvi strijelac prvenstva, najvrijedniji je eksponat u bordo timu. Njegova klasa je došla do izražaja i u drugoj sezoni, nakon što je prošle bio glavni igrač Veleža. Njega bi voljeli kupiti klubovi iz Turske, Rusije, Saudijske Arabije i Mađarske. Ali nije jedini koji intrigira inostrane klubove. Nidal Čelik je 18-godišnji stoper koji igra sve bolje, a ušao je i u mladu reprezentaciju. Na radaru je klubova iz Njemačke, Italije, Hrvatske i Francuske. Čelik bi trebao biti novi veliki izlazni transfer Sarajeva. Ismir Mirvić je za njega izvisio cijenu od 2.000.000 eura plus procente.

Za Renana Oliveiru je interes pokazao egipatski Al Ahly, najveći klub iz ove zemlje, osvajač rekordne 44 titule prvaka. Brazilac je postao interesantan ovom afričkom velikanu, a se spominje cifra od preko 1.500.000 eura koliko su spremni da izdvoje na zimu. Sarajevo je ljetos odbilo njemački Bochum koji je nudio milion eura za usluge brazilskog napadača.

Mirza Mustafić je prošle sezone igrao dosta dobro, ali ove je preskočio nekoliko utakmica jer se oporavljao od povrede koju je zaradio u reprezentaciji Luksemburga. Mustafić je plemeniti veznjak, ima EU pasoš i zato je interesantan i klubovima iz zapadne Evrope.

Aldin Turkeš još jedan je igrač koji izaziva pažnju. U najboljim je godinama, napadač je, posjeduje i švicarsko državljanstvo, a već ima veliko međunarodno iskustvo.

Za razliku od Sarajeva, Željezničar u svojim redovima nema toliko atraktivnih nogometaša. Dvojica se izdvajaju od ostalih, a to su golman Vedad Muftić i Abdulmalik Al-Jaber.

Muftić je već ranije skrenuo pažnju na sebe, a ove sezone pokazuje da je bez dileme među tri najbolja golmana u ligi i da se bliži trenutak transfera koji će napuniti kasu Željezničara. Prema našim informacijama, Željezničar bi Muftića pustio ako bi došla ponuda od milion eura.

Toliko toga je napisano o Al- Jaberu. Mladi veznjak iz Saudijske Arabije najavio je na proljeće da bi mogao biti glavni igrač Željezničara, a onda je to potvrdio na početku sezone. Njegove igre nisu prošle nezapaženo, pa je ruski Rostov poslao ponudu u iznosu od 1.300.000 eura, ali je Željezničar uz dogovor sa igračem odbio transfer. Očekuje se da bi Al-Jaber u narednim danima trebao produžiti ugovor s plavima do 2026.godine.

Ko pobjedi u derbiju, dobija neophodnu injekciju samopouzdanja. Igrači bi dobili elan za nastavak sezone, a navijači priliku da se naslađuju i prave smicalice na račun rivala.

Izvor: Sportske.ba