Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će biti iz trećeg šešira, očekuje decembarski žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Stručnjaci procjenjuju da postoje samo dva posto šanse da Zmajevi budu u prvom šeširu (ako osvoje Ligu nacija A3).

Iako bi se moglo dogoditi iznenađenje, gotovo je sigurno da će Bosna i Hercegovina biti u trećoj jakosnoj grupi. To znači da će u kvalifikacijama za Mundijal u SAD-u, Kanadi i Meksiku vjerojatno imati dvije reprezentacije koje su, barem na papiru, jače od njih. Većina potencijalnih rivala je poznata…

Pored reprezentacije selektora Sergeja Barbareza, u trećem šeširu će se naći i Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Sjeverna Irska i Izrael, a moguće i Škotska i Slovenija. Škotska i Slovenija imaju šanse da se pomjere u drugi šešir, dok Izrael ima 38 posto šanse da padne u četvrti šešir.

Prema trenutnom stanju, u prvom šeširu su: Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Italija, Portugal, Nizozemska, Njemačka, Hrvatska, Švicarska, Danska i Austrija.

Drugi šešir čine: Poljska, Mađarska, Srbija, Ukrajina, Turska, Vels, Švedska, Slovačka, Rumunija, Grčka, Češka i Norveška.

U četvrtom potu nalaze se: Bugarska, Luksemburg, Armenija, Bjelorusija, Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Farska Ostrva, Litvanija i Latvija.

Posljednji, peti šešir činiće Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar, Andora i San Marino.

Evropa će umjesto ranijih 13, sada imati 16 reprezentacija na SP. Kvalifikacije će se igrati u ligaškom formatu (domaće i gostujuće utakmice) i biće formirano ukupno 12 grupa od po četiri ili pet timova. Mečevi će se igrati od marta do novembra 2025. godine.

Direktan plasman na Svjetsko prvenstvo osigurat će 12 pobjednika grupa, dok će 12 drugoplasiranih timova igrati baraž, zajedno s četiri najbolje rangirane ekipe iz Lige nacija koje nisu prve ili druge u svojim grupama.

Reprezentacije koje se kvalificiraju za baraž biće raspoređene u četiri “staze”, a ukupno četiri pobjednika će osigurati nastup u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama. Žrijeb grupa biće obavljen 13. decembra.