Nogometaši Sarajeva i Posušja su sinoć na Koševu odigrali neriješeno 2:2, no najviše pažnje izazvala je situacija s kraja utakmice kada je igrač Sarajeva, Nidal Čelik, dobio crveni karton.

Nakon intervencije VAR-a, glavni sudija Dražen Marić je isključio Čelika zbog namjernog udaranja laktom u glavu protivnika, zbog čega je Sarajevo završilo utakmicu s desetoricom igrača.

Iako je nakon Čelikovog isključenja utakmica trajala još samo nekoliko sekundi, tehnički gledano, Sarajevo nije imao na terenu U21 igrača tokom cijelog meča. Čelik je bio jedini U21 igrač u ekipi Sarajeva u trenutku isključenja. Prema članu 27.

Propozicija takmičenja WWIN lige BIH i završnice Kupa BiH, svaki tim mora imati najmanje tri igrača mlađa od 21 godine, a jedan od njih mora biti na terenu cijelo vrijeme utakmice. Ako se ovo pravilo ne poštuje, klub može biti kažnjen.

“U zapisniku svaka ekipa mora imati najmanje 3 (tri) igrača mlađa od 21 (dvadesetjedne) godine starosti, a 1 (jedan) od igrača do 21 (dvadesetjedne) godine starosti mora biti u igri cijeli tok utakmice. U suprotnom klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice. Ovi igrači moraju biti državljani BiH. Za takmičarsku sezonu 2024/25, igrači mlađi od 21 godine života smatraju se igrači rođeni 1. 1. 2003. godine i mlađi”, stoji u Propozicijama takmičenja.

Ako se striktno primjene Propozicije, Sarajevo je moglo biti kažnjeno jer nije imalo U21 igrača na terenu od početka do kraja utakmice, što bi moglo rezultirati službenim rezultatom 3:0 u korist Posušja.

Međutim, mnogo je vjerojatnije da će Bordo tim proći bez kazne jer Propozicije takmičenja ne pokrivaju specifičan slučaj kakav smo vidjeli na Koševu. Naime, trener Sarajeva, Zoran Zekić, je već izvršio svih pet izmjena prije nego što je Čelik isključen, pa nije imao priliku u igru uvesti U21 igrača umjesto nekog od starijih igrača kako bi ispunio pravilo o stalnom prisustvu U21 igrača na terenu.

Tako je Sarajevo završilo utakmicu s deset nogometaša, svi preko 21 godine.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je za Klix.ba potvrdio da će Takmičarska komisija razmotriti slučaj tokom sljedeće sedmice, ali nisu željeli spekulirati o mogućoj odluci, vjerojatno zbog nedostatka jasnih smjernica u Propozicijama o postupanju kada U21 igrač dobije crveni karton.