UEFA je upozorila čelnike engleskog nogometnog saveza na mogućnost isključenja njihove reprezentacije s nadolazećeg Europskog prvenstva. Prema izvještaju BBC-a, UEFA je zabrinuta zbog mogućeg značajnog uplitanja državnih vlasti u nogomet na tom prvenstvu, koje Engleska organizira u suradnji sa Škotima, Velšanima i Ircima.

Generalni tajnik UEFA-e, Theodore Theodoridis, poslao je dopis engleskim čelnicima u kojem se navodi da je upitna regulacija natjecanja jer se tim pitanjem obično bavi nacionalni nogometni savez. Međutim, Englezi su predložili da nadzor nad njihovim nogometom obavlja neovisno tijelo umjesto nacionalnog saveza. UEFA se boji da bi politika mogla ući u natjecanje preko tog neovisnog tijela.

Najveća kazna bila bi isključenje

“Imamo posebna pravila koja štite sport i jamče mu neovisnost i ravnopravnost. Najveća moguća kazna za ovo mogla bi biti isključivanje iz UEFA-e za englesku reprezentaciju te isključenje iz svih natjecanja”, objasnio je tajnik UEFA-e Theodoridis.

Britanska vlada želi postaviti neovisnog regulatora natjecanja zbog potreba za dugoročnom financijskom stabilnošću. Ova odluka također je rezultat pokušaja osnivanja europske Superlige. Prema BBC-ju, Englezi zasad nisu previše zabrinuti zbog prijetnji UEFA-e.