FIFA je objavila da će prvi Interkontinentalni kup sadržavati pet utakmica, a finale će se održati 18. decembra u Dohi, gdje će igrati Real Madrid.

Ovaj turnir zamijenit će dosadašnje Svjetsko klupsko prvenstvo, koje će se sada održavati svake četiri godine, s idućim izdanjem planiranim za 2025. s 32 kluba.

Prvaci Azije, Al Ain, susrest će se s Auckland Cityjem iz Oceanije 22. septembra, a pobjednik tog susreta igrat će protiv afričkog prvaka, Al Ahlyja, u Kairu oktobra.

Važno je napomenuti da će se utakmice igrati na domaćim terenima bolje rangiranih momčadi kako bi se omogućilo prisustvo njihovih navijača.

U Dohi će 11. decembra pobjednik Copa Libertadoresa igrati protiv Pachuce, prvaka Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, u utakmici nazvanoj “Američki derbi”.

Pobjednik ovog susreta suočit će se s boljim iz meča u Kairu 14. decembra, čime će se odlučiti ko će izazvati Real Madrid u finalu.

Finalna utakmica obilježit će i Dan državnosti Katra te drugu godišnjicu finala Svjetskog prvenstva 2022. godine.

U ovom novom formatu, osvajač Lige prvaka mora pobijediti samo jednu utakmicu da bi osvojio trofej, dok je u prethodnim izdanjima započinjao natjecanje u polufinalu.