U proteklih nekoliko dana odigrana su dva kola Premijer lige BiH, a suđenje na utakmicama izazvalo je brojne polemike, posebno u tri velika derbija: Borac – Sarajevo (0:1), Željezničar – Zrinjski (0:2) i Sarajevo – Željezničar (1:1). Bivši sudija Haris Kaljanac, gostujući na Arena Sport TV, analizirao je sporne situacije iz 7. i 8. kola, dok iz Fudbalskog saveza BiH nije bilo komentara od strane Elmira Pilava i Ognjena Valjića.

Kaljanac je istakao kako sudija Admir Musić ispravno nije dosudio penal za Sarajevo na meču protiv Željezničara, pojasnivši da ruka nije kažnjiva kada dolazi iz neposredne blizine, što je bio slučaj. S druge strane, smatra da je na utakmici Željezničar – Zrinjski bio prekršaj nad igračem Želje koji je sudija trebao sankcionisati kaznenim udarcem.

Također, Kaljanac je ocijenio da je sudija Frano Jelić ispravno dosudio penal za Borac u utakmici protiv Sarajeva, ali je naglasio kako su Jelić i VAR sudija Miloš Gigović napravili grešku jer nisu pokazali direktan crveni karton Bobanu Nikolovu nakon prekršaja nad Nemanju Anđušićem.

Zabrinjavajuće je što Fudbalski savez BiH ostaje u tišini nakon kontroverzi, posebno nakon suspenzija sudija Irfana Peljte, Luke Bilbije, Sabrije Topalovića i Dragana Kesića.