Danas je u prostorijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana press konferencija, na kojoj je selektor Sergej Barbarez objavio spisak igrača za duele Lige nacija.

“Hvala svima što ste došli i što pokazujete interes za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Ovaj put ćemo brže pročitati spisak”, počeo je Barbarez i saopštio spisak.

Martin Zlomislić (HNK Rijeka), Nikola Vasilj (St. Pauli), Osman Hadžikić (Velež) – golmani; Sead Kolašinac (Atalanta), Nikola Katić (FC Zurich), Jusuf Gazibegović (Sturm Graz), Amar Dedić (RB Salzburg), Nihad Mujakić (Partizan), Stjepan Radeljić (HNK Rijeka), Adrian Leon Barišić (FC Basel), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig) – odbrana; Haris Hajradinović (Kasimpasa), Benjamin Tahirović (Ajax), Ivan Bašić (Orenburg), Dario Šarić (Palermo), Denis Huseinbašić (1. FC Koln), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Holstein Kiel), Ifet Đakovac (FK TSC Bačka Topola), Esmir Bajraktarević (New England Revolution) – vezni red; Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Stuttgart) i Haris Tabaković (Hertha) – napad.

Emir Spahić je započeo izlaganje navodeći zašto neki igrači nisu na spisku:

“Broj vas prisutnih govori da je reprezentacija opet IN, hvala vam što se došli. Nedavno ste pročitali moje saopštenje koje se odnosi na momke kojih danas nema. Neke stvari se moraju poštovati, u reprezentaciju se dolazi redom, radom, disciplinom, poštovanjem i ljubavlju. Onih koji nema, nema ih s razlogom. Ovo su neke mjere, nisu zauvijek isključeni. Samo tim putem možemo vratiti reprezentaciju gdje je bila.”

Na pitanja koliko vremena je potrebno da otpisani igrači ponovo zarade povjerenje jasni su bili i Spahić i Barbarez:

“Što se tiče gospodina Ahmedhodžića, ta je priča završena. To je odluka čitavog saveza”, odmah je stavio tačku Emir Spahić.

“Koliko vremena treba zavisi od njih. Mi neke stvari nećemo trpiti na terenu i van terena. Dennisom nije bio zadovoljan čitav stručni štab što se tiče terena. Onda dolaze stvari koje pogotovo nećemo trpiti – izjave oca, majke, brata, sestre, menadžera. To više neće dolaziti u obzir, igrači moraju uticati na to. Kod Dennisa nismo bili zadovoljni radom i svi imaju isto mišljenje, odluka je čitavog staffa”, nastavio je Barbarez.

Zadovoljan je trenutnom formom skoro svih igrača, te očekuje da će još biti spremni:

“Što se tiče trenutne forme vrlo sam zadovoljan. Jedino Benjamin ne igra, Tabaković mijenja klub i sistem, u maloj je krizi. Dario nije standardan, to ima veze s njegovim prelaskom. Ostali svi su standardni, kucam u drvo, stvarno sam prezadovoljan. Mislim da će u oktobarskom terminu biti još spremniji.”

“Smatramo da su ova 23 igrača u prednosti, nikakvih ličnih stvari nema. Mi smo uvjereni da su ti koji su ovdje najbolji koje imamo.”

Govorio je Barbarez i o trenutnoj realnosti, odnosno šta treba i ne treba očekivati od trenutne reprezentacije:

“Hajdemo biti realni i gledati situacije kakve jesu. Dođite gledajte uživo svaki trening sa mnom, sve utakmice protivnika. Nismo mi uzalud tu gdje jesmo. Presjekli smo i napravit ćemo novi put na kojem treba da budemo. Imamo ponosa da se suprotstavimo najboljim ekipama na svijetu. U Nizozemskoj smo bili na distanci da nešto možemo uraditi do 80. minute. Probat ćemo sve, ali nismo u stanju da nešto obećavamo”, nastavlja Barbarez.

“Treća zvanična utakmica, nije bezveze da trebaju godine da se nešto napravi. Mi smo u fazi pronalaženja ekipe. Neki igrači će biti kostur reprezentacije narednih 10 godina, za to ću se boraviti. Vidjelo se u Nizozemskoj, znamo šta fali. Gigović nije igrao nekoliko mjeseci tad, sad već nije tako. Tri-četiri ozbiljna treninga koja ćemo imati donose odluku. Barišić je bio ‘zakucan’ da će igrati, ali se povrijedio pred junski termin. Njega smo najviše gledali, ali na početku nove sezone nam se nije svidio, zato je bio na proširenom pozivu. Bio je ljut, i treba da bude, ali stojimo iza svojih odluka. Od tog pretpoziva se promijenila forma, došao je do levela gdje ga mi želimo imati. Tri sedmice od poziva do utakmice su mnogo.”

“Reprezentacija je u slobodnom padu zadnjih godina. Želimo zaustaviti taj pad pa da možemo krenuti ka gore. To je jedini put u ovom trenutku”, rekao je Spahić.

Da li je Liga nacija za uigravanje i šta je krajnji plan pojašnjava selektor:

“To što imamo i zacrtamo interno ne trebamo pričati javno. Mi znamo računicu. Postoji momenat gdje trebamo biti realni, da kažemo šta je Mađarska za nas u ovom momentu. Mađarska po papiru i svemu stoji bolje od nas. Ne bi bili sportisti i odigrali bilo šta da smo se predavali. Zato volimo fudbal, dnevna forma pobjeđuje kvalitet. Nije ovo probno vrijeme za nekoga, odgovaramo za sve. Krajnji plan su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Od marta želimo imati reprezentaciju koja će svakome biti težak protivnik, ovo sve je dio četverogodišnjeg plana.”

“Mi ne krademo igrače. Mi vraćamo svako dijete kući. To ću nastojati raditi, od U15 reprezentacije do seniorske. Pratimo mnoge igrače.”

Čitajte vijesti bez reklama – našu mobilnu aplikaciju za Android možete preuzeti OVDJE.

“Pratimo i radimo, tu su neke priče koje i vi ne znate ako ne objavim.”

Nešto što nismo viđali ranije jeste i poseban slogan “DreamBigDreamBiH” koji prati reprezentaciju, ali i iza toga je posebna želja selektora:

“To je bila moja ideja, slogan koji se meni svidio. Dosta reprezentacija ima svoj slogan, želimo da imamo neki koji se veže uz nas, da sanjamo neku priču i da kroz to uvodimo neke novitete. Sve da bude zanimljivije i ljepše. Želimo da se sve digne na neki nivo, od komunikacije s vama. Svaki trening koji uživo budete gledali vas vodi prema nečemu da vidite kako mi razumijemo neke stvari. Nismo jedni protiv drugih, moramo zajedno. Ovdje je selektor – novinari atmosfera uvijek bila na nekim klimavim nogama, želimo i u tom aspektu dići sve na bolji nivo.”

Pripreme će biti održane u Sarajevu jer Zenica trenutno nije uslovna po riječima Barbareza i Spahića:

“Pripreme su u Sarajevu jer trenutno Zenica ne zadovoljava naše uslove smještaja, terena. Zadnji trening oficijelni pred utakmicu će biti u Sarajevu. Nisam za vožnju u dva pravca po sat”, pojašnjava Barbarez odluku.

“Trening kamp nam trenutno nije uslovan, ali brzo ćemo krenuti u adaptaciju tih uslova potrebnih za naše pripreme”, rekao je Spahić.

Plan uspjeha je dugoročan, a šef stručnog štaba Zmajeva istakao je koje su polazne tačke i na čemu će dodatno raditi:

“Kad dođete u kamp morate imati osmijeh. Odmah se u govoru tijela vidi energija i da li žele biti ovdje. Od toga polazimo i za to se borimo. Sve traje, ako hoćete da valja, sve to traje bez obzira na želju. Kad bi Edina i Seju sklonili sa spiska, možda i Ermina, Ermedin Demirović ima 28 utakmica, ostali svi mnogo manje. Edin ima više utakmica od čitave ekipe zajedno, ta činjenica govori na kojem smo putu. Želimo da ostavimo nešto, kad neko dođe poslije nas, da ima bazu. Od U17 pa nadalje. Kada izađe iz U21 da nastavi taj put dalje. To nije nikome služilo dosad, najviše igrača je prošlo kroz taj tim. Moramo nekog uvjeriti da smo nas dvojica pravedni, nikome to nije obećano.”

Izvor: N1

Čitajte vijesti bez reklama – našu mobilnu aplikaciju za Android možete preuzeti OVDJE.