Nihad Đedović je 2016. godine prestao igrati za reprezentaciju nakon čega se suočavao sa brojnim uvredama iako su mnogi zaboravljali stvari koje nisu u domenu opisa posla košarkaša poput plaćanja hotela za reprezentaciju na Eurobasketu u Sloveniji 2013. godine.

Sada je objasnio šta se sve dešavalo i zbog čega je prestao igrati za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Svjestan sam svega što se dešavalo i osjetio sam na svojoj koži medijski mrak gdje sam upao i to sam prihvatio kako jeste. Na početku me poljuljalo, ali svaka bol prođe s godinama, izašao sam s mnogo više motiva i želje da uspijem u klubovima gdje sam igrao. Donekle ima istine iako većina nije istina. Manjak komunikacije i moja greška gdje nisam bio informisan da bih morao vratiti moj pasoš da bih uzeo njemački. Manjak komunikacije s mojim agentom i to je to. Imao sam u to vrijeme dvogodišnji ugovor s Bayernom tako da to ne mijenja moju finansijsku situaciju. Želio sam olakšati Bayernu u njemačkom prvenstvu da ne budem stranac. Upao sam u zamku svojom greškom, poslije sam želio da se izvadim, ulazio sam u rasprave preko medija, ali bio sam zelen. Sve me to koštalo pa sam se izvukao iz svega toga. Svi ti ljudi koji su pričali loše o meni, nisu se pomakli ni pedalj dalje, a svaka garnitura u Savezu je koristila moje ime za euforiju kod navijača, ali u većini slučajeva od toga nije bilo ništa. Meni je nakon toga bilo sve jasnije. Bilo je tu iskrenih komentara i navijača, ne dotiče me ni sekunde, ja znam šta je istina, to je bila greška u komunikaciji koja poslije nije mogla da se ispravi i to je to”, rekao nam je Đedović i potom dodatno pojasnio svoj status.

“Ja sam polazio od toga pošto u FIBA-i sam upisan kao Bosanac i upisan sam kao igrač Saveza BiH, mislio sam da i nakon promjene pasoša sam upisan kao Bosanac te da ne moram davati putne isprave kako bih nastupao za reprezentaciju. Ipak, dobio sam informaciju da se prije svake utakmice mora prikazati bosanski pasoš i tu sam shvatio da ne mogu igrati više za BiH”, rekao je Đedović u razgovoru za Klix.