Kada je prije mjesec na e-mail adresu Željezničara stigla ponuda za mladog Abdulmalika Al Jabera, u klubu su se našli nespremni. Iznos koji je ruski Rostov ponudio na ime obeštećenja (oko 1.300.000 eura) iznenadio je Željezničar, ali i mladog igrača i njegove agente. O tome su Sportske.ba prve i jedine pisale.

Saudijac nije želio u Rusiju

Nekoliko dana čekalo se na reakciju, a onda je ponuda odbijena, jer 20-godišnji Saudijac nije želio u Rusiju. Rat i činjenica da ruski klubovi ne igraju evropska takmičenja, ohladili su ga od Rostova. Njegove ambicije su vezane za evropske lige ili povratak u Saudijsku Arabiju i neki od velikana.

Al Jaber je osjetno pao u formi u posljednjih nekoliko utakmica, ali interes za njega ne jenjava. Sportske.ba saznaju da je ukrajinski prvak Šahtar Donjeck još jedan u nizu klubova koji pažljivo prati utakmice Željezničara, a razlog je Al Jaber. Redovni učesnik Lige prvaka koji se nalazi u rukama Mostarca Marina Pušića i Sarajlije Marija Stanića, uprkos ratu u Ukrajini, i dalje radi po svom sistemu, koji je iznjedrio neke od poznatih igrača. Šahtar kupuje jeftino, afirmiše, a onda prodaje skupo. Vrijedni sportski direktor Darijo Srna, ugledno ime u svijetu nogometa, uspio je održati Šahtar na evropskom nivou, uprkos teškim iskušenjima kroz koja prolazi.

Klub je već deceniju u izbjeglištvu

Klub iz Donjecka je već deceniju u izbjeglištvu, jer je nakon ruskog zauzimanja grada, primoran da svoje utakmice igra na drugim adresama, a od februara 2022. i ruskog napada na Ukrajinu, i u drugim državama.

Šahtar je ozbiljan klub, redovan učesnik Lige prvaka i pobjednik Kupa Uefa 2009. I bez obzira na trenutne okolnosti, rat u Ukrajini, sasvim sigurno bi bio spreman platiti odgovarajuće obeštećenje Željezničaru, dok bi Al Jaber imao sve uvjete za napredovanje.

Čeka se službena ponuda

Službena ponuda, saznajemo, još uvijek nije došla u klub, ali sama činjenica da Šahtar pozorno prati Al Jabera dovoljno govori koliko je mladi reprezentativac Saudijske Arabije interesantan ne samo “rudarima” iz Donjecka, nego i drugima.

Vlasnik Šahtara Rinat Ahmetov najbogatiji je Ukrajinac, čija se imovina procjenjuje na nešto više od tri milijarda dolara. No, rusko-ukrajinski sukob itekako je umanjio bogatstvo ovog Ukrajinca – prije 13 i pol godina, Ahmetov je bio proglašen najbogatijim Evropljaninom, tada je bio “težak”, također prema podacima Forbesa, 31,1 milijardu dolara!

Mobilna aplikacija za Android

Vlasnik je niza kompanija, povezanih u holding System Capital Management. Osnovna djelatnost uglavnom su industrijski poslovi. U tom su holdingu rudarske kompanije i čeličane, zatim kompanije za energetiku, razvijeni su i poslovi s ukrajinskim termoelektranama i vjetroelektranama, koje su umnogome uništene u ratu. U vlasništvu Ahmetova su i još neke kompanije koje se bave telekomunikacijama, inženjeringom, financijama, nekretninama, prijevozom i maloprodajom. Šahtar je klub koji je stvarao godinama, ulažući u njega milione. Napravio je novi stadion u Donjecku, na kome klub već godinama ne igra. Pitanje je i da li će uopće ikada više igrati, s obzirom na okolnosti na terenu i činjenicu da se Rusije na namjerava povući iz okupiranog dijela Ukrajine.

Sportske.ba