Bosna i Hercegovina u petak na Bilinom polju igra prvu zvaničnu utakmicu protiv reprezentacije Njemačke u okviru trećeg kola A Lige nacija. Zmajevi će dočekati oslabljene četvrtostruke prvake svijeta, koji su i u takvoj situaciji, apsolutni favorite.

Dragoslav Stepanović je legenda njemačkog nogometa. Veliki trener koji je u karijeri vodio mnoge njemačke klubove, uključujući Eintracht i Bayer Leverkusen, govorio je za naš portal o predstojećoj utakmici dvije reprezentacije.

‘’Uhvatili ste me na aerodromu, putujem na odmor u Barcelonu. Ne znam da li ću uspjeti gledati utakmicu‘’ rekao je na početku razgovora za Sportske.ba 76-godišnji stručnjak.

Nagelsmannu je svaka utakmica dokazivanje

Iako je već nekoliko godina u penziji, Stepanović prati sva nogometna dešavanja, ne samo u Njemačkoj, nego i u našoj regiji. Interesuje se za predstojeću utakmicu, zanima ga forma igrača BiH, ne poznaje naše nogometašem pa ga zanima kakvu je to grupu mladića okupio Sergej Barbarez. Ipak, krenuli smo od Njemačke…

‘’Nijemcima će nedostajati sedam ili osam važnih igrača, neki su povrijeđeni, neki ne mogu. Šta će ovaj selektor ‘’izmisliti’’ to ne znam. U odnosu na onu utakmicu koju su igrali na Euru protiv Španije, kada je trebao biti penal za Nijemce, a nije, ekipa će biti sasvim drugačija. Tu je nekoliko novih igrača. Jedan od njih je i napadač Borussije Moenchengladbach Tim Kleindienst. Vrlo opasan igrač koji je prošle sezone igrao u Heidenheimu. On je nepoznanica za mnoge, ali bi mogao biti džoker. 

”Svaka utakmica koju vodi Julijan Nagelsmann je dokazivanje da li je ili nije za selektorski posao. Njemačka je osvojila četiri svjetska prvenstva i tri evropska, i uvijek nastoji da osvoji sljedeće veliko takmičenje. Nagelsmann nije osvojio Evropsko prvenstvo, a već najavljuje da se sprema i da će osvojiti Svjetsko prvenstvo 2026. Nagelsmann sam ne zna da li će se uopće kvalifikovati i da li će biti tamo. Zaboravlja, kako se kaže kod nas i ‘’trči k’o tele pred rudu’’.

Barbarez se ne smije otvoriti, a Džeko je i dalje jedan od najboljih

Priznaje da ne poznaje dobro BiH, za razliku od ranijih godina kada je uživao gledajući Zmajeve.

‘’Bosnu I Hercegovinu nisam gleda u posljednje vrijeme. Znam da je Barbarez došao za selektora i vidim da ga je neko tako ‘’opalio’’ u njemačkim medijima, ocrnili su ga, ne znam ni zašto. Ali, kada znamo da BiH ima Edina Džeku, koji je uprkos godinama i dalje u vrhu evropskog nogometa, jedan je od najboljih centralnih napadača na svijetu u posljednjoj deceniji. Kako je igrao u Romi, pa prije toga u Wolfsburg u Cityju. Mislim da Bosna ima kvalitet. S obzirom kakav je kvalitet imala, nije napravila neki uspjeh, a možda je trebala.’’

‘’Na kraju krajeva nogomet je čudna igra. Onaj ko nije pobijedio neke druge reprezentacije, može mu se desiti da dobije Njemačku. To je ono što je važno znati. Vidim da se igra u Zenici, očekujem pun stadion i veliku podršku. Da bude utakmica u sportskom duhu.

Na kraju je otkrio kako bi se suprostavio jednoj od najjačih reprezentacija na svijetu

‘’Barbarez je tek preuzeo reprezentaciju. Trebaće mu dosta vremena da napravi ozbiljnu reprezentaciju. Ne ide to brzo. Liga nacija je jako takmičenje, preko kojeg se može na Euro ili u ovom slučaju na Mundijal. Svaki trener ima svoj plan, viziju, ideju… Barbarez je bio napadač i sigurno bi volio da igra na gol više, ali to bi bilo možda pogubno za Bosnu i Hercegovinu. Njemačka je fizički jača, trkački sigurno, BiH se ne može nositi s njima, pa tu treba biti oprezan. Fulkrug ne igra, ali će biti neko drugi ko se želi nametnuti. Preporučio bih Barbarezu da se ne otvara, treba biti pametan. Nijemci nisu bilo ko. Ako hoće da izvuku dobar rezultat, igrači Bosne i Hercegovine će morati da se dosta namuče’’ izjavio je Stepanović za Sportske.ba.

(E. D./Sportske.ba)