Jednu od najvećih pobjeda koju je ostvarila neka nogometna reprezentacija BiH, bila je u onoj nezaboravnoj utakmici protiv Njemačke u Zenici prije 22 godine. Fenomenalna generacija igrača koju su činili Avdukić, Alaim, Mirvić, Berberović, Jahić, Trivunović, Karoglan, Škaljić, Babić, Galić, Zeba, Terkeš, Grujić, Bučinski, Blatnjak, Muslimović, Stajić, Lamešić…predvođena sjajnim selektorom rahmetli Ibrahimom Zukanovićem, zauvijek se upisala zlatnim slovima u nogometne brošure i historiju bh. nogometa.

”Bila je to utakmica generacije, pobjeda koja nam je puno pomogla u karijerima. Nakon trijumfa nad Njemačkom, shvatio sam da mogu igrati na najvišem nivou,. Samopouzdanje mi je naraslo, vidio sam da niko nije bauk, da moj nivo nije domaća liga” ovako je Vladan Grujić opisao osjećaj nakon velike pobjede U-21 reprezentacije BiH nad Njemačkom (5:1) 10. oktobra 2002. na Bilinom polju.

Tu zeničku oktobarsku kišovitu, ali čarobnu noć i brazde natopljene vodom na Bilinom polju, dobro su upamtili naši igrači, ali i Nijemci koji su doživjeli možda i najteži poraz.

”Meni je u sjećanju ostalo to koliko smo bili opušteni prije utakmice, koliko smo bili nestrpljivi da počne. Bili smo jako motivisani, željni dokazivanja protiv jake Njemačke. Napalili smo se, posebno nakon što su nam prvi zabili. Mi smo se onda naljutili i krenula je kanonada. Ubili smo ih trkom, bilo je to neviđeno razbijanje. Nijemci su nakon prvog gola potpuno pali, kao da su nestali s terena, a mi smo bili gladni, malo nam je bilo da izjednačimo, nego smo htjeli još. Znate kako, kada izjednačiš protiv takvog rivala, malo se povučeš, a mi smo kidisali na njihov gol. Sjećam se da smo svi napadali, kao da se cijela ekipa htjela upisati u strijelce. Htjeli smo im dati 10 golova” govori za Sportske.ba Zlatan Muslimović, strijelac jednog pogotka protiv Njemačke. Dvostruki strijelac je bio Vule Trivunović je bio najmlađi u toj ekipi Bosne i Hercegovine, jedini koji je rođen 1983. godine. Počeo je u prvoj postavi na mjestu stopera, zajedno sa Jahićem. Na bekovskim pozicijama bili su Džemal Berberović i Damir Mirvić.

”To je, koliko se sjećam, bila treća po redu utakmica u kojoj su igrali igrači iz svih dijelova BiH. Što bi rekli jedinstvena reprezentacija. Prije toga smo igrali sa Srbijom i Crnom Gorom, pa smo dobili Rumuniju, a onda smo razbili Njemačku. Koliko se sjećam, nijedna naša televizijska kuća nije prenosila utakmicu, valjda misleći da će nas razbiti. Ali, mi smo Nijemce rastavili na proste faktore. Sjećam se da je njihov selektor legendarni Jurgen Kohler rekao nakon utakmice da je BiH među četiri najbolje reprezentacije u Evropi. Mi smo bili smješteni u hotel Aqua, tu je bila i jedna od najboljih diskoteka. Te noći je nastupala Severina. Sjećam se da je selektor Zukanović rekao ”momci, nemojte dugo, budite pametni”. Otišli smo da se proveselimo, bili smo glavne zvijezde. Stvarno lijepa vremena. Ta utakmica je svima nama pomogla da postanemo bolji igrači i da shvatimo da možemo igrati na najvećem nivou” rekao je za Sportske.ba Vule Trivunović.

(E. D./Sportske.ba)