Lionel Messi postigao je impresivnih 672 gola i upisao 303 asistencije u 778 utakmica u dresu Barcelone, stvarajući jednu od najuspješnijih karijera u povijesti kluba.

Iako je Messi napustio Barcelonu 2021. godine te nastavio karijeru u Paris Saint-Germainu, a potom i u Inter Miamiju u MLS-u, katalonski klub i dalje isplaćuje dio njegovih primanja. To je posljedica dogovora postignutog tijekom pandemije koronavirusa, kada su Messi, Sergio Busquets i Jordi Alba, koji su sada također u Inter Miamiju, pristali na odgodu dijela svojih plaća kako bi pomogli klubu da prebrodi financijske poteškoće.

Tijekom pandemije, Barcelona je bila suočena s teškom financijskom krizom zbog smanjenih prihoda, te su igrači poput Messija, Busquetsa i Albe pokazali solidarnost s klubom. Sada, nakon njihovog odlaska, Barcelona postupno isplaćuje te dugove, čime se obvezala pokriti iznose koje im duguje, unatoč tome što više nisu dio momčadi.

Prema dogovoru, Barcelona će nastaviti isplaćivati zaostale plaće do kraja ove sezone, čime će tek tada u potpunosti zatvoriti taj financijski teret.

Messi, čiji je godišnji ugovor s Barcelonom iznosio oko 84.5 milijuna eura u sezoni 2020./21., i dalje prima dio te sume kroz naknadne isplate. Ovaj financijski teret ne predstavlja tekući rashod, budući da su iznosi uključeni u prijašnje klupske račune, no svakako utječe na Barcelonine napore da stabilizira svoje financije.

Busquets i Alba, koji su također ključni igrači u povijesti Barcelone, dijele sličan status te nastavljaju primati plaće iz svog bivšeg kluba, iako sada nastupaju na drugoj strani svijeta. Ovo je dokaz kako su ugovori i dogovori iz pandemijskog razdoblja ostavili dugoročan utjecaj na Barcelonine financije, a klub sada mora manevrirati između isplate starih dugova i planiranja budućnosti.

Barcelona se, unatoč ovim financijskim obvezama, nastoji vratiti na vrh europskog nogometa, dok istovremeno vodi brigu o prošlim dugovima prema nekim od svojih najvećih legendi. Ova situacija pokazuje kako je pandemija ostavila dugoročne posljedice na mnoge vrhunske nogometne klubove, uključujući i jednog od najvećih poput Barcelone.