Emir Spahić je te 2006. godine potpisao za moskovski Lokomotiv. Bio je to treći ruski klub za stopera bh. reprezentacije. Nakon odlaska iz Zagreba, prvo je jednu sezonu proveo u Shinniku iz Jaroslawa, da bi ga potom kupio Torpedo iz Moskve. Dobre igre u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine, skrenule su pažnju na Spahića koji je postao standardni član Sliškovićeve ekipe.

”U Moskvi mi je zaista super. Prezadovoljan sam kako napreduje moja karijera. Nakon Shinnika i Torpeda, stigao sam u veliki klub, koji se bori za titulu i koji ima tradiciju nastupa u Evropi. Odlično sam primljen, trener iz SiCG Slavoljub Muslin odličan je stručnjak. Insistirao je kod predsjednika Filatova da dođem u ekipu” kazao je na početku razgovora za magazin Dani Emir Spahić.

Lokomotiv je pored CSKA i Spartaka najpoznatiji i najuspješniji klub u Rusiji.

”Glavna zvijezda i ponajbolji igrač je ruski reprezentativac Marat Izmailov. Trener Slavoljub Muslin je iskusan stručnjak. Igramo lepršavo. On je vodio Crvenu Zvezdu, Levski iz Sofije, Bordoaux u Francuskoj… Mislim da ćemo ove sezone, uz naravno Spartak i Rahimićev CSKA, pa možda i uz Saturn, voditi glavnu riječ kada je u pitanju borba za titulu prvaka.”

Pominjao se i dolazak Mirsada Bešlije, koji je trebao doći iz Heartsa.

”Da nije otišao u Škotsku, Bešlija bi sigurno potpisao za Lokomotiv naljeto. Muslin mi je rekao da ga želi dovesti i da novac nije problem, ali eto… Sada je u opticaju Barbarez, koji nije potpisao ugovor sa Hamburgom i koji će na kraju sezone biti slobodan igrač. Ja mu toplo preporučujem Lokomotiv i Moskvu. Sigurno se ne bi pokajao.”

Nakon meča sa Srbijom i Crnom Gorom u Beogradu, prekinuo je prijateljstvo sa Ognjenom Koromanom.

”To je jedan čovjek o kojem više ne želim govoriti. Kako se samo ponašao na Marakani, kako je huškao svoje navijače na naše, to je sramota. Pokazao se da nije sportista. Na terenu je psovao naše igrače, ali ne i mene. Pokušao sam ga smiriti, ali nije išlo. Čekao sam ga da meni nešto kaže, ali nije smio, jer dobro zna kakav sam. Nebi se dobro proveo da je bilo šta pokušao. O njemu zaista više ne želim trošiti riječi, jer nije bitan.

Reprezentacija je, konačno, dobila prikladnu grupu u kojoj su reprezentacije protiv kojih se može igrati, pa čak i izboriti odlazak na Euro 2008.

”Slažem se da je grupa povoljna i da možemo i moramo iskoristiti sve svoje potencijale, da se konačno plasiramo na jednu veliku smotru. Grčka jeste evropski prvak, ali zna se kako igraju i jasno je da to nije neki vrhunski kvalitet. Turska je opasna, ali njihov je hendikep jer će svoje domaće utakmice igrati van zemlje. Norveška i Mađarska su tu negdje, i ne smije ih se potcijeniti. Mislim da smo dovoljno sazreli i da imamo kvalitet da se ravnopravno nosimo sa svima. Naša reprezentacija je jaka, u to nema sumnje. Atmosfera u timu je fantastična, pogotovo je važno što će Sergej Barbarez i dalje biti naš vođa na terenu. On je nemjerljiv autoritet na sve nas i sasvim sigurno ćemo u kvalifikacijama pokazati svoju snagu.”

Sportske.ba